Gå til sidens hovedinnhold

Storbrann og bilfrie helger

Artikkelen er over 11 år gammel

49 ble husløse under storbrannen i Øvre Storgate. Se bilder fra Drammen i 1973.

DRAMMEN: Pinseaften 9. juni ble en dag svært få glemmer i Øvre Storgate.

En storbrann herjet med to eldre bolighus og hybelhuset til lærlinger. 49 mennesker ble husville i storbrannen der folk karet med seg de få eiendeler de klarte å bære og flyktet vekk fra flammene.

SE BILDER: Tidsmaskinen: 1973

Brannen i Øvre Storgate 74, 76 og 78 rensket en hel rekke med hus vis-à-vis byens aller første brannstasjon i den delen av Øvre Storgate som blir kalt for Gropa.

I avisen het det at fremragende slukking og gode vindforhold forhindret en større katastrofe i et område der husene var fra 1800-tallet. Totalt regnet man ut at brannen ødela verdier for tre millioner kroner.  

Bilfrie helger

8. og 9. desember var de første bilfrie helger på grunn av oljekrisen som hadde bygd seg opp over hele verden i løpet av høsten.

I Drammen tok folk tok den første bilfrie helg med godt humør. Man kjørte med spark eller spaserte triumferende midt i gatene. Noen hadde funnet fram både hest og slede og oppover Rosenkrantzgata dro hesten lasset med største selvfølgelighet på nesten gjensnødde veier.

LES OGSÅ: Solåsblokka sto ferdig

De som bodde ved de store trafikkårene gikk lykkelige rundt og bare lyttet til den deilige stillheten. Det minner oss rent om vår barndom, sa de.

Politiet overvåket at ingen uten tillatelse kjørte bil. – Brudd på kjøreforbudet i helgen er kvalifisert som en forbrytelse, ikke en forseelse, sier den gang konst. politimester i Drammen, Erik Kosberg.

Hamstring 

Frykten for at bensinen skulle ta slutt førte til at bilister hamstrer bensin over en lav sko.

De fylte tanken, reiste hjem for å fylle over på kanner og fat, og dro tilbake til bensinstasjonen for å fylle tanken igjen.

Brannvesenet var bekymret og understreket at det kun var tillatt å oppbevare fem liter bensin hjemme på kanne.

Så ble bensinrasjoneringskort sendt ut. Den første ladning med bensinrasjoneringskort kom i til Drammen i slutten av desember. De gule lappene skulle spres i et antall av 18.431 eksemplarer. Heldigvis ble de aldri tatt i bruk. I februar året etterpå ble oljekrisen avblåst. 

Tok den store "bøtta"

Bøtta» ble den store Cuppokalen kalt. Den måtte man vinne tre ganger for å få til odel og eie. I 1973 klarte Strømsgodset nettopp det.

Superlativene haglet over keeper Inge Thun etter NM-finalen mot Rosenborg . Det var enighet om at hans fantastiske keeperspill ble avgjørende for kampen, skrev DT-BBs reportere i sine referater fra kampen.

Begeistrede journalister skrev også følgende: – Også motstanderne ga seg over for Thuns keeperspill på den harde og glatte Ullevaal-matten, sa RBKs Eivind Garberg. Han var en av flere som var alene med Inge Thun uten å makte og score.

Straffe 

SIF vant 1–0 på straffe etter at Finn Axel Olsen ble tatt ureglementert av Erling Meirik.

Steinar Pettersen scoret på straffesparket. – Var ikke det miste nervøs foran straffesparket. Som regel vet jeg ikke hvor jeg skal plassere ballen før midt i tilløpet.

Denne gangen hadde jeg bestemt meg på forhånd. Regnet med at Geir Karlsen ville ta sjansen på samme plassering som sist.

Skuddet ble hardt også, og selvsagt var det moro å se ballen suse i nettet, sa Steinar til Drammens Tidende etter kampen i ‘73.

Dette skjedde også: 

 • Liertunnelen ble åpnet 3. juni. Togene tok nå den 12,4 km kortere strekninger mellom Oslo og Drammen. Reisetiden vil bli cirka 31 minutter mot nå 50.
   
 • De gamle en- og toøringene kunne ikke lenger brukes som betalingsmiddel.
   
 • Sesongens første last med appelsiner fra Israel til Drammen, var på 65.000 kasser.
 • Drammen og Omegn Rideklubbs feiret 200-års jubileum.
   
 • Star Paper Mill på Rundtom er en av de største produsenter av bæreposer i landet.
 • Det ble arrangert en 14-dager lang «Drammenshøstival» fra 31. oktober med blant annet maleriutstilling, operaforestilling, bok- og fotoutstilling, storbandkonsert, jazzballett, viseaften, korkonsert, kirkekonsert, dukketeater og en rekke andre arrangementer.
   
 • Stortingsrepresentant Anders Lange har gjentatte ganger gitt uttrykk for at han liker «egglikør». Det har ført til en påtakelig økning i omsetning av varen, og monopolbestyrerne i Drammen regner med at den er blitt tidoblet. Jeg skal ha en «halv Lange» sier folk.
 • Gro Anita Schønn, Drammen, ligger på «Norsktoppen» med «Eviva Espana.
   
 • Per Fagerlid-Olsen, Hokksund, anskaffet seg et «Rødtangen» som skal settes inn i ruten Drammen-Rødtangen.
   
 • Handelsgartner Gulliksrud har innviet et hagesenter i Betzy Kjelsbergsvei i Drammen. Senteret vil med sine to mål blomster og busker, være et av landets største og mest egenartede.
   
 • Det er stiftet en norsk-tyrkisk forening i Drammen. Hensikten er å skape kontakt mellom tyrkiske borgere i distriktet, samt å få forbindelse med nordmenn som ønsker større kunnskap om Tyrkia.
   
 • «Kinoens barnetime» i Drammen er 25 år.
   
 • I løpet av kommende sommer vil Gulskogen få et nytt supermarked. Det er Per Ole Buxrud som skal innrede Novaks tidligere lokaler til en større forretning kombinert med lager og administrasjon for alle Elle-forretninger.

Les flere historiske saker her.

1974
Motorveibrua karrer seg over elva, det var ran på Konnerud postkontor og Sten Stensen ble verdensmester på skøyter.


 


 

Kommentarer til denne saken