DRAMMEN: Det var en regnfull søndag på Fjell. Barn og voksne løp ut og inn av blokkene. Ingen så at noen bortførte Therese.

Sent på kvelden fikk Drammen politikammer melding om at en liten pike ved navn Therese Johannessen er savnet fra sin bopel. Dette er starten på tidenes politietterforskning i Drammen.


Politi, sivilforsvaret, Røde Kors og frivillige saumfarte Fjell. Alle kratt ble gjennomsøkt Boder ble brutt opp, men Therese var ikke å finne.

SE BILDER FRA 1988

Avhørte 1.200

På det meste var 100 polititjenestemenn i arbeid med saken. 1.200 personer ble avhørt om hva de gjorde søndag 3. juli.

I en rundspørring på Fjellområdet ble 5.000 personer oppsøkt. Millioner av kroner ble brukt på etterforskningen.

Men ingen svar dukket opp, ei heller spor før svenske Thomas Quick tilsto ugjerningen. Han ble senere dømt for Theresebortføringen, men har den siste tiden trukket tilbake tilståelsen.

22 år etter drama på Fjell som opptok hele Norge, har saken like mange spørsmål som svar. Therese-saken ligger som en verkebyll over Fjellområdet den dag i dag.

LES OGSÅ: Therese-avklaring utsatt

Historisk prost

Det ble skrevet historie da Regjeringen utnevnte sykehusprest Astrid Bjellebø Bayegan til sogneprest i Bragernes og prost i Drammen prosti.

Året før hadde Drammen fått sin første kvinnelige prest i Helen Bjørnøy. Nå ble prosten også en kvinne, noe som fikk mange av kirkens menn til å se svart.

Biskop i Tunsberg, Håkon Andersen, var ikke blid for utnevnelsen av den nye prosten Astrid Bjellebø Bayegan. Han mente hun ikke hadde ansiennitet nok, hadde en smal kirkelig bakgrunn og lite kjennskap til menighetsarbeide.

To mer kvalifiserte kandidater var forbigått fordi hun var kvinne, sa biskopen den gang.

Men Astrid Bjellebø Bayegan kom til Drammen og vant alles respekt og gjorde en utmerket jobb for kirken i de tyve årene hun var prost i Drammen.

Gigantbrann

Byens største brann noensinne kom 9. desember da Union-lageret på Arbojordet på Gulskogen ble flammenes bytte.

Verdier for 100 millioner kroner gikk tapt da det enorme lageret med toalettpapir og servietter ble totalskadd. I perioder under den voldsomme brannen sto ildsøylene opp til hundre meter over taket på lageret som ble bygd i 1973.

1988 var et brannår. Mange lurte på om det var en pyroman løs etter at man tidligere hadde registrert to branner i samme Unionlager samt i to andre lagerhus. Det var også en millionbrann i Øvre Storgate 31 der to leiligheter og to forretninger ble flammenes rov.

Ren elv

Landets aller første miljøpakke ble presentert av miljøvernminister Sissel Rønbeck i juni. Drammens elva skulle vaskes ren med den store kloakkrammeplanen.

Miljøvernorganisasjoner hadde i løpet av året engasjert seg sterkt i ren Drammenselv. Blant annet plugget Natur og Ungdom en av kloakkløpene som gikk rett ut i elva nesten på direkten i fjernsynets Dagsrevy.

Med miljøpakken var første skritt tatt til den by som man opplever i dag, renset, moderne og grønn.

LES OGSÅ: Drømmen og ideen om gangbrua ble født

Tekst: Børre Ivar Lie
borre.ivar.lie@dt.no

DETTE SKJEDDE OGSÅ I 1988:

15. feb.: Depeche Mode (Nitzer Ebb som oppvarmer)

21. mars: AC/DC (Dokken som oppvarmer).

22. april: George Michael

25. mai: Whitney Houston

22. juni: Sting

5. okt.: Iron Maiden (Backstreet Girls oppvarmer).

24. okt.: Level 42 (Vixen som oppvarmer) 1

6. nov.: Huey Lewis and the News (Melissa Etheridge som oppvarmer)

24. nov.: Bon Jovi (Lita Ford som oppvarmer).

Et Drammens-par ble tatt ved Svinesund med 28.000 russiske dopingtabletter og en rekke andre preparater i bagasjen.

Motbakken i økonomien meldte seg. Bilimporten over havna var redusert med femti prosent.

Planene for en fire- felts hovedvei på Strømsø ble presentert.

Forretningene i gågatene i sentrum var sterkt preget av butikktyver, noe som førte til at enkelte butikkeiere skaffet seg gasspistol.

Drammen ble landets tippeby på slutten av året. Tre drammensere vant to millioner kroner.