DRAMMEN: Tyrkiske Ramanzan Berber ble knivdrept av tre av sine landsmenn ved Lindum søppelplass i Drammen 8. november 1982, før han ble dumpet i sivet ved Bekkestranda i Sande.

To døgn etter drapet ble en tyrkisk far og hans to sønner pågrepet for å ha knivdrept den 31 år gamle landsmannen.

– Berbersaken var en spesiell sak. På den tiden var æresdrap et ukjent ord, men drapet på Berber var i høyeste grad et æresdrap, har Nils-Berthel Kvinge, som den gang var etterforsker på kriminalavdelingen i Drammen fortalt i ettertid.

Gjerningsmennene var faren og brødrene til en 20 år gammel jente som hadde et forhold til 31-åringen, selv om hun var bortlovet til en annen mann.

Kvinge har fortalt at politiet i ettertid fant ut at æresdrap nærmest var en skikk i enkelte miljø, dersom familien var blitt krenket.

SE BILDER: Bilder fra 1982

Preget byen

Drapet satte byen på hodet i flere dager. Blant annet besøkte politiet bingoen på Globus der de henvendte seg til de som spilte om de hadde sette noe i forbindelse med Berber, som selv var ivrig bingospiller.

Berbersaken verserte for domstolene på begynnelsen av 80-tallet. Tre tyrkere, far og to sønner fra Drammen, ble ilagt strenge fengselsstraffer etter å ha myrdet sin landsmannen.

Motivet for det overlagte drapet var at den gifte 35-årige Berber hadde fornærmet de tiltaltes familie ved å inngå et seksuelt forhold til brødrenes uskyldige tenåringssøster.

I henhold til tyrkisk skikk ble dette ansett for å være så krenkende at den eneste måten å opprettholde familieæren var å myrde Berber.

Lagmannsretten dømte faren til 16 års fengsel og de to sønnene til 13 og 12 år. En enstemmig Høyesterett omgjorde straffen til henholdsvis 12, 8 og 7 års fengsel.

Show for lesere

Drammens Tidende og Buskerud Blad (ja, vi het det i 1982) arrangerte stort show i Drammenshallen for avisens lesere i forbindelse med sitt 150-årsjubileum.

6.000 lesere var med på alle tiders fødselsdagsselskapet der Lill-Babs, Tramteatret og Leif Juster bød på god underholdning i drøye tre timer. Vidar Lønn-Arnesen bandt det hele sammen.

Drammens Tidende hadde i 1982 185 ansatte, en omsetning på 61 millioner kroner, og et opplag på drøye 36.000 aviser. Sjefredaktør var Gunnar Johnsen, og adm.dir. Jan Parmo.

LES OGSÅ: Første TV-sending

Håndverkergården

I juli 1982 brant hele loftsetasjen på den gamle Håndverkergården i Nedre Storgate.
Store deler av bygningen ble totalskadd og verdifulle veggdekorasjoner med forskjellige håndverk som motiv, ble ødelagt.

Bygningen ble senere revet og et nybygg i regi av eieren Drammen Håndverker og Industriforening, ble oppført.

FOSSEN russesjef

Nåværende politimester i byen, Christine Fossen, var russeformann og ledet de røde over bybrua på nasjonaldagen.

I et intervju ble hun karakterisert som en kvinne som viste hva hun ville, men noen rødstrømpe var hun ikke.

– Jeg er ikke noen russeforkvinne. Kall meg formann, sa hun den gang.

Året ebbet ut med polstreik. Svært mange fant fantasifulle måter å få flytende føde til juleborden på, blant annet startet man med egenimport av vin og sterkere saker, noe om mangedoblet arbeidsbyrden til tollerne på havna.