Gå til sidens hovedinnhold

Bymiljøpris og bilbombe

Artikkelen er over 10 år gammel

En strålende og varm sensommerdag kom en statsminister og en statsråd til Drammen for å overrekke den prestisjetunge Bymiljøprisen. Og på Åssiden smalt det en bilbombe.

DRAMMEN: Bymiljøprisen ble gitt fordi Drammen klarte det få andre byer gjorde – i hvert fall med tilsvarende eleganse, nemlig å forvandle postindustriell mur og betong til et menneskevennlig og pent byrom.

Hovedgrepet som var gjort, var å vende byens ansikt slik at det igjen vender mot elva, slik det gjorde i fordums seilskutetider.

LES OGSÅ:
Et vakkert knutepunkt

«En flott by»

– Drammen har utviklet seg til en levende og flott by i et vakkert landskap. Jeg tror det nå blir slutt på den negative omtalen av byen, sa statsminister Kjell Magne Bondevik.

Statsministeren og miljøstatsråden reiste hjem med bilde av Bragernes torg i bagasjen.
De to statsrådene vandret også langs elvebredden, som nå het Elveparken, nedenfor Aass Bryggeri og mot restaurantene Glass og Skutebrygga. De sa at de aldri hadde sett Drammen slik.

På Bragernes torg ventet et par tusen drammensere som fikk oppleve at byen ble heder til del.

Dette oppdraget, kanskje hennes mest ærefulle, skulle også bli et av ordfører Lise Christoffersens siste. I så måte ble overrekkelsen av Bymiljøprisen et verdig og stilig punktum på en begivenhetsrik ordførerperiode.

– Vi beveger oss mot fremtidsbildet, sa ordfører Lise til statsrådene og de fremmøtte som smilte tilbake.

LES OGSÅ:
Sprinten ble den store folkefesten

Bilbomben

En parkeringsplass i Kastanjeveien på Åssiden ble brått forvandlet til en krigsskueplass en januarmorgen, da en 35-årig drammenskvinne skulle dra på jobb.

Noen hadde plassert en bombe i bilen som ble utløst i det offeret skulle sette seg bak rattet. Kvinnens 42-årige eksmann kom umiddelbart i søkelyset og ble varetektsfengslet kort tid etter. Mannen ble senere både siktet og tiltalt for bilbomben.

I Borgarting lagmannsrett året etter erkjente mannen seg skyldig i å ha forsøkt å drepe ekskona.

I Høyesterett ble han dømt til forvaring i 15 år.


(Artikkelen fortsetter under videoen)


 

Tore O. tok over

Valget var i september, men det var først den 14. oktober at Drammen fikk ny ordfører. Etter åtte år i ordførerstolen takket Lise Christoffersen for seg.

Det var lenge siden hun hadde takket nei til gjenvalg, men det var lenge spennende om hun skulle etterfølges av partifelle Tore Einar Hansen eller Høyres Tore Opdal Hansen.

Men Opdal Hansen fikk overveldende støtte i bystyrets første møte etter valget, og igjen var byen blå – med ordfører fra Høyre og varaordfører fra Frp.

LES OGSÅ:
 Dette skjedde også