I hele etterkrigstiden var det Bragernes sentrum, og litt rundt Strømsø torg, som var drammensernes markedsplass. Ordet kjøpesenter eksisterte ikke.

Skulle man gjøre de store innkjøpene til jul, mat og presanger, måtte man dra med handlevesken eller med en «Bergansmeis» på ryggen til by¹n.

LES OGSÅ: 50 år på 50 uker: Følg serien her!

Menigmann tok buss eller tog inn til Drammen sentrum. Gikk runden rundt Torget og i Storgatene for å finne det spesielle, klær, sportsutstyr eller leker.

Det var to store magasiner i sentrum som minnet litt om et mini-handlesenter: Emil Jensen og Harald Lyche. Her kunne man finne litt mer enn i den enkelte spesialbutikk.
I 1968 så skjedde det en handlerevolusjon.

Da kom Cash and Carry, det første og på den tiden aller største kjøpesentret i hele Norge. CC var alene på markedet i 16-17 år. Men så kom kjøpesenterboomen, 80- og 90-tallets måte å handle på.

«En turistattraksjon»

CC ble raskt et begrep i hele området. Nærmest en liten turistattraksjon i Drammen.

Folk kjørte milevis fra både Vestfold og fra Oslo-området for å se og handle på CC som lå der på Brakerøya som en inngangsportal til Drammen på slutten av 60-årene og begynnelsen av 70-årene.

LES OGSÅ: Historisk vandring i Drammen med Google Street View

Det var den nye måten å handle på, ikke bare fordi mye var ekstra billig, men også fordi man med noen skritt kunne gå fra den ene bransjen til den andre, som trakk.

Og så parkeringsplassen da – stor som halvannen fotballbane. Alltid full i en tid da bilen var i ferd med å bli allemannseie.

(Artikkelen fortsetter under videoen:)

Det var pulserende liv på CC hele døgnet. Når butikkene var i ferd med å stenge på kveldstid, overtok idrettslagene med bingo i kafeteriaen kombinert med utebingo på parkeringsplassen i sommerhalvåret.

Opp til 300 biler fylt av spillere fylte parkeringsplassen på de største bingokveldene i den store gulltiden for bingovirksomhet i Drammens-området.

Lite visste de som for kun 30 år siden planla CC i Drammen at deres idé, visjon om den store markedsplassen innendørs der folk kunne rusle tørrskodd fra butikk til butikk, skulle bli den bærende handelsideen i tiårene som kom.

Første ungdomsklubb

27. mars 1968 ble Skarragården i Engene Norges første kommunale ungdomsklubb.
Bak driften sto den nyansatte ungdomssekretæren Halvard Kausland, Grethe Kauslands første ektemann.

Han hadde eget kontor vegg i vegg med klubbens lokaler. I løpet av det første året var 3600 ungdommer innom «Skarra».

LES OGSÅ: Den utrolige 10-1-kampen

I nærmere 14 år, hver mandag, onsdag og fredag holdt klubben åpent for byens ungdommer. Og det ble etter hvert mange som vanket « på Skarra» i 70-årene.

Kvelden begynte gjerne med bordtennis for de yngste. Deretter ble bordene ryddet bort, og så var det duket til dans, cola og røyk fram til klokken 22.00.

Men tidene forandret seg, og ungdommen fant nye jaktmaker. Klubben ble nedlagt i 1982.

Rev Sparebankgården

Den særegne bankbygningen for Drammens Sparebank på Bragernes torg ble revet sent på året.

Ny bankbygning skulle oppføres etter at man ikke hadde fått gehør for å restaurere det gamle bankbygget.

I ettertid har mange ment at rivingen av den gamle bankbygningen var et feilgrep.