Hver gang det meldes om snøvær i Drammen, står rykkejournalistene i Drammens Tidende klare. Der ute i felten venter trolig et salig trafikkaos, biler på kryss og tvers, milelange køer, kjedekollisjoner og kanskje en trailer som har sklidd ut på et jorde.

Informasjonsbehovet er stort, og vi skal være først og best på å gi leserne siste nytt fra trafikken.

Men hva med pappaene som med vogn og småunger skal levere i barnehagen – til fots? Bestefaren som strever seg avgårde til butikken med rullatoren sin? Mammaen som bruker beina for å komme seg til og fra jobben? Eller førsteklassingene som stabber avgårde i noe som kalles snø, men ligner mest på kumøkk.

Men det er liksom ingen sympati å få.

Da Drammens Tidende her om dagen, midt i snøkaoset, forsøkte å se verden fra de myke trafikantenes perspektiv, holdt kommentarfeltet på å klikke av irritasjon: «Herregud for noen klager for noen få dager i året. Stakkars folk som måååå ut i drittværet». «Dere som klager kan bare holde munn!»

Ergo, velger du å gå på beina, som myndighetene egentlig ønsker at mange flere gjør, så har du ingen rett til å være misfornøyd.

Men rekk opp hånda alle som har klagd på dårlig brøyting av fortau og gangstier. Det er neppe mange. Vi våger å påstå at myke trafikanter i Drammen klager altfor lite. Neida, de smiler tappert der de kjemper seg gjennom isvuller og saltslush. De er forståelsesfulle og finner seg i å vasse i snø til knes eller å bære rullatoren over snøskavlene. Er det rart folk heller velger å gå i veien? Med livet som innsats og til heftig tuting fra bilene som farer forbi. Til og med bikkja velger veien fremfor fortauet.

Ifølge Drammen kommunes brøytereglement skal gang- og sykkelveier brøytes ved 2 cm. snø, noe som er bedre enn mange sammenlignbare bykommuner. Det er en annen måte å si at gang- og sykkelveier skal prioriteres, slik for eksempel Kristiansand har som målsetting. Politikerne har forsikret utallige ganger at de myke trafikantene skal komme først. De vil jo at så mange som mulig skal gå og sykle, også om vinteren, fordi det er bra for folkehelsa, miljøet og bylivet. Men i praksis, på dager som vi har hatt denne uken, virker det nærmest umulig å få til.

Det kunne nesten vært fristende å si at om vinteren dropper vi fortauene og omdøper veiene til fellesområde for alle, der myke som harde trafikanter har like stor rett til å ferdes.

Frode Vestgarden virksomhetsleder for samferdsel, vei og park svarer på repeat, slik han har gjort i flere år: – Vi har alle tilgjengelige mannskaper i arbeid, og snøen må jo lande før vi kan fjerne den, sier han til Drammens Tidende. Han oppfordrer folk til å melde ifra, men påpeker samtidig at det ikke er praktisk mulig å brøyte fortauene før bilveiene, ei heller holde fortauene snøfri kontinuerlig.

Men ingen ting er umulig, hvis man bare vil og har ressurser nok. Men det er også det store problemet i Drammen. Kommunekassa er like skrapa som en nybrøytet bilvei, og i økonomiplanen er det allerede kuttet to millioner kroner til gatevarme i sentrum.

På toppen av det hele er Drammen i den spesielle situasjonen at mange av gatene i sentrum er fylkesveier. Ifølge Viken fylkeskommunes brøytestandard skal fortauene brøytes ved én cm, altså er ambisjonene enda høyere enn kommunens. Men altså enda dårligere i praksis. Tollbugata er ett eksempel, der det var komplett umulig å bevege seg til fots. – Ikke slik det skal være, unnskyldte fylkeskommunens ansvarlige da Drammens Tidende skrev om dårlige brøyteforhold tidligere i vinter.

Men så skjer det igjen. Og igjen.Kanskje ville forholdene blitt bedre hvis kommunen tok over ansvaret for disse fylkesveiene, men det er den neppe interessert i da det vil koste for mye.

Så til alle myke trafikanter der ute: Det lysner nå, men du blir neppe prioritert ved neste snøfall heller. Ikke en eneste politiker har meldt seg for å kjempe de myke trafikantenes sak de siste dagene.

Husk likevel til neste gang: Det nytter i alle fall ikke å ikke klage!

Les også:

Les også

Hvor skal vi med barnevogn gå?