Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
«Nå er det alvor», sa statsministeren før jul. Alvor!? Har det ikke vært det i snart to år da?
Det har svirret koronavirus rundt oss mer eller mindre hele tiden i snart to år. Bortsett fra under «frigjøringen» i september 2021, hvor folk gikk bananas fordi pandemien var over (?) med helseministeren som velsignet feiringen.
Hva er det vi (les myndighetene) holder på med? For noen år siden kom det en rapport som fortalte at intensivkapasiteten på sykehusene er for dårlig til å takle helsekriser og pandemi. Vi har de seneste årene hatt svineinfluensa, sars og årlige influensaer som har krevd 1.000 til 2.000 døde i løpet av en vinter. Lite eller ingenting har skjedd med intensivkapasiteten.
Det er nå i tillegg bemanningskrise på sykehusene blant annet fordi mange utenlandske helsearbeidere har reist hjem. Vi opplever forskjellige varianter av koronavirus, og nå sist omikron. I løpet av nesten to år har rundt regnet 1.200 mennesker dødd av/med Korona, litt flere enn en vanlig influensasesong på cirka 5 måneder.
Under denne koronaperioden har myndighetene gjennomført forskjellige tiltak som har gitt store konsekvenser for befolkningen både psykisk, sosialt og ikke minst økonomisk.
Det siste rett før jul, der julebord og kulturarrangementer ble stengte og det ble innført skjenkestopp i restaurantbransjen. Det er ikke vanskelig å forstå at dette slår beina under restauranter som legger sjela si i å tilby kvalitetsmat med ferske gode råvarer. Når det ikke er lov å ta et glass vin til maten kommer ikke folk. Restaurantene brenner inne med varer som er kjøpt inn med tanke på en hektisk sesongen.Dette er krise for mange - både eiere og ansatte. Folk slutter, og velger seg over i andre yrker som fører til veldig underskudd på kompetente servitører og kokker.
Hovedtanken er som vi alle skjønner å begrense folks kontakter. Men hvis det er fokuset, hvorfor gjøres det ikke tiltak overalt der folk samles? På kjøpesentre, Ikea, Vinmonopolet, klesforretninger o.s.v. er det tett med folk og tydeligvis hellig grunn. Er det feighet som hindrer myndighetene å gå «all in» med tiltak?
Det har blitt mer og mer tydelig at det er kapasiteten på sykehusene som er styrende for tiltakene. Noen få hundre alvorlige syke har ikke rike Norge bygd opp kapasitet til å takle. Tiltak som rammer «vanlige folk» må da settes i verk med de konsekvensene det har for dem.
Til slutt - hvem blir alvorlig syke? Jo, det er de uvaksinerte, eldre, overvektige og folk med underliggende sykdommer som diabetes, høyt blodtrykk, astma, osv.
De fleste av disse sykdommene er livsstilsykdommer som gjør at mange har et svekket immunforsvar. Hvorfor fokuserer ikke myndighetene på hvordan man kan styrke immunforsvaret?
Før sa man - drikk tran med måneder med R i og «an apple a day keeps the doctor away». Man skjønte da at god næring kan være smart. Vi hører ikke et ord om dette som burde være helt sentralt i disse tider.
LES OGSÅ:

Masud Gharahkhani i karantene med familien: – Må passe på at det ikke bare blir x-box-spilling

Opprør mot skjenkestopp: – Jeg er klinkende klar
