Gå til sidens hovedinnhold

Myndighetene skal hindre er vold, krenking av eiendomsrett og brudd på ytringsfrihet. Resten ordner vi selv

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvem som får starte opp næringsvirksomhet skal ikke avgjøres i skjønnhetskonkurranser med politikere eller byråkrater som portvakter. Vi må begrense det offentliges inngripen og involvering til et absolutt minimum. Det er helt unødvendig at kommunen eier torgbodene. Jeg vil gå så langt å si at det er utenfor kommunens ansvarsområde å i det hele tatt eie Bragernes torg. Torget bør selges og en eventuell ny eier får bestemme hvem som skal få selge varene sine på torget.

Nå tror ikke jeg at kommunen vil privatisere Bragernes torg med det første. Men det jeg lurer på er hvorfor det bare skal være én blomsterhandel på torget. Hvis vi ser på andre monopoler så er disse opprettet for å begrense omsetningen. La oss ta Vinmonopolet som et eksempel. Dette er opprettet fordi enkelte i samfunnet vårt ønsker bestemme hvor mye alkohol vi drikker. Man prøvde seg først på et forbud, men det viste seg at hjemmebrenning og smugling var for lukrativt.

I stedet kom man på denne idéen om at staten kontrollerer omsetningen siden da kan man hente inn store skatteinntekter og samtidig gi en begrenset tilgang til alkohol. Er da grunnen for å åpne et blomstermonopol på torget fordi man ønsker å gi en hvis tilgang til kjøp av blomster, men ikke full konkurranse fordi det vil jo gi alt for høyt forbruk av blomster. Samtidig, hvis man forbyr det helt så vil jo hjemmeavling og «smugling» av blomster ta helt av.

Det lure her ville være å gi alle som vil selge blomster på torget lov til det. Den eneste hindringer slik jeg ser det er plassen. Dessuten, Bragernes torg fremstår meget dødt i dag. Hvis flere dyktige entreprenører ønsker å selge blomster, grønnsaker og frukt der så bør vi la dem gjøre det.

Det man observerer på handelsplasser hvor det er fri tilgang til etablering er at tilbydere av samme vare klumper seg sammen. Skal du ha en skreddersydd dress i London drar du til Savile Row, skal du handle diamanter i New York dra du til området West 47th Street mellom 5th og 6th avenue. Jeg kan til og med dra fram et eksempel fra en fransk by jeg har bodd i. Der var det to libanesiske restauranter. Selv om de var konkurrenter lå de ved siden av hverandre.

Grunnen til at næringer klumper seg sammen er fordi om du skal handle dress, diamanter eller spise libanesisk så er det mest praktisk å dra ett sted. Om man lar flere etablere seg på torget så kan kanskje Bragernes torg bli stedet man drar for å handle blomster i drammensområdet.

Kommunens argument mot Røine og Sandli sin forretningsplan hvor de sier de vil i tillegg til blomster selge grønnsaker, frukt, urter, egg, honning og saft var frykt for konkurranse mot andre torghandlere. For det første lurer jeg på hvilke torghandlere? Det er sjelden å se noen som selger grønnsaker på torget. For det andre, dette er proteksjonisme og bidrar ikke til et sunt næringsliv.

Nøkkelen til et blomstrende samfunn er et solid næringsliv. Dette oppnås ved at myndighetene legger til rette for næringslivet, ikke å hindre det.

Det myndighetene skal hindre er vold, krenking av eiendomsrett og brudd på ytringsfrihet. Resten ordner vi selv.

Kommentarer til denne saken