«Jeg sparer til min første million», er et gammelt slagord fra sparebankbransjen. Tanken er fortsatt like aktuell, og for mange er det en tydelig drøm å kunne vite at man har 1.000.000 kroner på en sparekonto.

De fleste tenker samtidig at dette er helt umulig å få til samtidig som man skal leve, spise, betale regninger å dra på ferie. Dagens gode nyhet er at det slettes ikke er umulig. Det er mulig for de aller fleste, men det krever langsiktighet og litt disiplin.

Å ha én million på konto vil bety mye for mange. Det kan bety at du kan realisere drømmen din om en litt mer romslig dagligøkonomi. Det kan bety at du får en betydelig bedre pensjonstilværelse. Det kan også bety at du enklere kan oppnå drømmen om hytte, eller kanskje en reise du har innmari lyst til å gjøre i livet ditt.

Pengene dine

Privatøkonomi, pensjon, sparing, fond og bolig. Livet er fullt av store og små pengespørsmål.

I Drammens Tidendes faste spalte om privatøkonomi har vi invitert lokale eksperter til å gi tips og råd om hvordan du skal få bedre orden på økonomien din.

Har du innspill eller spørsmål om temaer vårt ekspertpanel bør skrive om, send det til meninger@dt.no.

I dagens samfunn vil kanskje tanken om en best mulig pensjonstilværelse være det mest nærliggende. Jeg har tidligere skrevet om behovet for å finansiere en større del av pensjonsøkonomien selv. Det vil være behov for å drive pensjonssparing for dagens unge dersom man vil opprettholde god økonomi når man bli eldre.

Men hva skal til for å skaffe seg disse herlige syv sifrene i sparekonto-saldoen?

To svar er helt opplagte: Du må starte sparingen tidlig, og du må være langsiktig for å nå målet. Jeg skal vise dette ved et helt konkret eksempel, og tar utgangspunkt i en person på 30 år som ønsker seg én million på konto når vedkommende blir pensjonist. Dette kan illustreres med følgende eksempel:

  • Du må starte opp en spareavtale i et aksjefond.
  • Hver måned må du sette inn 675 kroner i dette fondet.
  • Vi forutsetter en årlig gjennomsnittlig avkastning på 5,75 %.
  • Da vil du ha 1.001.915 kroner på konto etter 37 år.

Dette er ganske fantastisk, og fullt ut gjennomførbart. Til sammenligning ville du «bare» fått 389.194 kroner på konto dersom du hadde satt samme beløp i banken over disse årene – gitt en årlig avkastning på 1,75 %.

Dette betyr at du bør starte så tidlig som mulig med en slik spareplan. En prat med bankrådgiveren din vil gi deg gode råd til hvordan akkurat du skal ta fatt på veien til din første million. Kanskje du har mulighet til å spare mer enn 675 kroner i måneden? Da vil du kunne oppnå målet ditt tidligere. Uansett må du være langsiktig og trofast mot planen din uavhengig av at aksjekursene svinger.

675 kroner i måneden er mye, tenker du kanskje? Nja, det kommer litt an på. Selv om vi lever i et samfunn med økte bo- og leveutgifter, er det alltid lurt å gå kritisk til verks på sin egen utgiftbase. I forrige kronikk ga jeg noen råd om å se på familiens, og din egen utgiftsside. Disse rådene gjelder i høyeste grad også dersom du ønsker å oppnå én million på konto.

Det vil være noen ting man må forsake når man sparer. Tenk bare gjennom hvor mye penger du bruker i måneden på snus, energidrikk, sminke, take-away og flaskevann. Det vil, for de fleste, være mulig å «hente» 675 kroner ved å være litt selvkritisk før man drar kortet.

Flere kronikker om PENGENE DINE HER

Sparing er verdens beste idé – men det krever disiplin. Sånn er det med alt – enten du driver idrett, studerer til en master eller vil oppnå noe annet i livet: Sett deg et mål, lag deg en plan og hold deg til planen.

Håper du ble litt inspirert, og husk at du alltid kan kontakte banken din for å få hjelp til å komme i gang. Lykke til på veien mot ditt økonomiske mål.