Én person bosatt i Drammen kommune har det siste døgnet fått påvist covid-19, opplyser kommunen i en pressemelding tirsdag formiddag. Dette er første påviste tilfelle av koronasmitte på åtte uker i Drammen.

– Vedkommende har vært på utenlandsreise i et «grønt» område, og smitteopprinnelse tilskrives denne reisen. Det er et begrenset antall nærkontakter, og kommunens smittesporingsteam har oversikt over situasjonen, skriver kommunen.

Det er nå registrert totalt 207 tilfeller av koronasmitte i Drammen.

Takknemlig

– Først og fremst er jeg takknemlig for at denne personen lot seg teste, slik at smitten ble påvist og tiltak for å hindre videre smitte kan iverksettes, sier kommuneoverlege John David Johannessen.

Folkehelseinstituttet har informert kommunene om å forvente nye tilfeller av koronasmitte når reisende kommer hjem, og når det kommer tilreisende til kommunen.

– Reiser i «grønne» områder betyr lavere risiko for smitte enn «røde» områder, men risiko er de fleste steder betydelig høyere enn her hjemme, heter det i pressemeldingen.

I Drammen var det 0 påviste tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, mens flere «grønne» områder i andre land ligger rundt grensa til «rødt» på 20 tilfeller per 100.000 innbyggere.

Klar anbefaling

– Har du vært på reise, er den klare anbefalingen å la deg teste selv ved milde tegn til koronasykdom. Det gjelder tegn som feber, hoste, tungpust, nedsatt luste- og/eller smakssans, muskelverk, slapphet, hodepine, og noen ganger er også sår hals, rennende eller tett nese eller nysing tegn på koronasykdom. Det er viktig å ha lav terskel for testing etter en reise, sier Johannessen.

Johannessen mener det er urealistisk å tro at Drammen har vært helt fri for smitte selv om dette er det første tilfellet på åtte uker, mener Johannessen.

– Med kjente tilfeller i mange kommuner rundt Oslo, må det anses som tilfeldig at vi ikke har fått noen påviste tilfeller i Drammen. Vi må følge smittevernrådene som om det var smittespredning i vårt område til enhver tid, da vil den smitten som er her spres i minst mulig grad, sier han.

Kommuneoverlegen kommer med en klar oppfordring:

– Hold avstand til andre, ha god hygiene spesielt når du er utenfor hjemmet, er du syk skal du holde deg hjemme, og er det tegn på koronasykdom må du la deg teste!

Saken oppdateres.