DRAMMEN: – Omtrent halvparten har gått opp fra fra Olsrud parkering på Konnerud, mens resten har gått opp fra Eikeren. Begge rutene tar rundt fire timer, sier Per Runar Thoresen (78) som er æresmedlem i Skoger og Konnerud Historielag.

Malmturen er en 22 kilometer lang gåtur fra Konnerud til Eidsfoss. Det er Skoger og Konnerud Historielag og Hof Historielag som har samarbeidet om å merke opp turen. Det har de gjort på frivillig basis. Kostnadene for å merke turstien er det historielaget som har betalt ut av egen lomme.

– Vår målsetting i historielaget er å bevare historien vår. Den jobben får vi til ganske greit! Ruta var i bruk for mer enn 300 år siden, og den var aktiv i litt over 20 år. Fra 1701 til 1723 frakta de malmlast på 300 kilo per last!

Har du lest: Datt bakover da tauet røk: – Skremmende

– Fordi denne Malmveien er unik har vi merka stien med skilt og kart. Underveis finner du info-poster som forklarer historien til ruta. Det er QR-koder på dem, så de som ønsker det kan finne mer utfyllende informasjon, forteller æresmedlemmet til Drammens Tidende.

Kuer tråkker ikke opp stien lenger

Det er Skoger og Konnerud historielag som har hatt ansvaret for halve ruta fram til fylkesgrensa mellom gamle Buskerud og Vestfold. Resten av turen er det Hof Historielag som har forberedt.

Når turgåerne kom fram til boplassen på Skulkerud hadde historielagene satt opp kafeteria med pølser og kaffe. Der fikk de også høre på foredrag fra tre av personene som har undersøkt historien bak Malmveien.

Thoresen forteller videre at turstien er merket opp så interesserte enkelt kan følge den.

– Vi har satt opp gulmerkinger langs hele turstien i skogen da noen av stiene begynner å gro igjen ettersom kyr ikke trasker stien opp lenger.

Målet til turen er trasen historielaget mener ble brukt mens Malmveien var aktiv. Ruta er på 22 kilometer fram og tilbake, og Thoresen sier at den er beregnet å ta rundt åtte timer. Det er med andre ord en dagstur.

Her finner du Malmveien

For å finne turstien må du dra til Nikkerudgruvene på Konnerud.

Æresmedlemmet i Skoger og Konnerud Historielag forteller at man finner starten til stien på innsiden av Steglevann. Turstien leder til Eidsfoss Kro.

– For de som ikke ønsker å gå hele turen tilbake, ligger kroa nær bilveien. Der er det med andre ord mulig å bli hentet med bil, for de som er så heldige, avslutter 78-åringen.

Les også

Slik kan vi løse et folkehelseproblem