Minnestedet på Utøykaia består av 77 bronsesøyler – én for hver av de 77 personene som ble drept i regjeringskvartalet og på Utøya under terrorangrepet 22. juli 2011. Det er arkitektkontoret Manthey Kula som har tegnet minnesmerket.

– Det er deilig at vi endelig kan åpne det nasjonale minnestedet. Det blir satt stor pris på blant de berørte, sa lederen av støttegruppen Lisbeth Røyneland til NTB tidligere i uka.

Både AUF og Støttegruppen 22. juli har ventet lenge på å få et nasjonalt minnested å gå til. Arbeidet med å få det på plass har vært preget av en strid med naboene ved Utøykaia om hvor minnestedet ligger. En del av naboene mener det vil være retraumatiserende å få minnesmerket så tett på og gikk rettens vei for å endre planene, men vant ikke fram.

Målet om å få minnestedet ferdig til tiårsmarkeringen i fjor ble ikke nådd. Men lørdag ettermiddag blir det altså offisielt åpnet. Kronprins Haakon er blant dem som deltar på åpningen.

Røyneland deltar på åpningen sammen med AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og ordfører Syver Leivestad (H) i Hole kommune vil også være til stede.

Overlevende, etterlatte, frivillige og hjelpemannskaper er også invitert til åpningen. Artistene Daniel Kvammen og Eva Weel Skram står for musikalske innslag.