Gå til sidens hovedinnhold

Nå er agritech-næringen er på fremmarsj

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sist onsdag publiserte Bloomberg Financial News sin juli liste over hvilke land som håndterer koronapandemien mest effektivt. Norge er nå på førsteplass. Rangeringen er basert på sosiale og økonomiske faktorer som vaksinedekning, kvaliteten på helsevesenet, reiseliv og regler knyttet til landegrenser. Statistikker og analyser er blant annet hentet fra WHO og FN.

Plasseringen er resultatet av en stor dugnad, et velfungerende helsevesen, effektive kommuner og institusjoner som Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, og sist men ikke minst en stødig politisk ledelse. Bak Norge er Sveits og New Zealand.

Arbeidsledigheten er nå på vei ned og pilene peker i riktig retning. Koronatiltakene har virket, de mange milliarder som har støttet opp om bedrifter, kulturliv, kommuner og helsevesen viser resultater. Det har vært godt å ha en stødig finansminister ved roret. Vi har brukt mye penger, 230 milliarder hittil, men viktigst er at pengene er brukt riktig. Når finansminister Jan Tore Sanner åpner valgkampen til Høyre lørdag vil nok budskapet være at vi ikke må hvile på laurbærene.

Vår fremste oppgave er å skape nye arbeidsplasser i privat næringsliv. Innovasjon driver verden fremover. Innovasjon er nødvendig for å skape det grønne skiftet. Vi må ta i bruk ny teknologi i alle sektorer også i landbruksnæringen.

Agritech-næringen er på fremmarsj med stort potensial. Regjeringen har lansert en handlingsplan for eksport av Agritech produkter. Et eksempel er bedriften N2 – applied på Svene i Buskerud. Iherdige grundere har utviklet en maskin som produserer kunstgjødsel med basis i nitrogen fra kumøkk, en miljøvennlig møkkaspreder.

Høyre vil at grundere skal lykkes, og vil det skal lønne seg å drive en bedrift. En sunn bedrift går med overskudd, investerer i nye produkter og tjenester. Det er ikke griske eiere som kun tar ut overskudd eller profitt som venstresiden nedlatende kaller det.

Høyre går til valg på å redusere den særnorske formueskatten. Kun to OECD land har formueskatt. Formueskatten må betales uavhengig om bedriften går med overskudd eller underskudd. For distriktene som har mange små og store norskeide bedrifter er det viktig å redusere denne skatten. Her trengs nye arbeidsplasser.

Rødt mener bedrifter som klager over formueskatten enten kan flytte ut, eller så kan staten overta bedriften. Det er arrogant, lettvint og distriktsfiendtlig. Norge er faktisk det landet i Europa som har høyest andel statlig eierskap i børsnoterte bedrifter. Arbeiderpartiet vil også ha mer statlig eierskap og vil ikke ha flere milliardærer- da øker forskjellene. Nå viser tall fra Statistisk Sentralbyrå at inntektsulikheten har gått ned siden 2015.

Vi trenger ikke mer statlig eierskap, men derimot økt norsk eierskap. Vi trenger ledelse i Norge som forstår dette. Vi trenger gode incentivordninger og støtteordninger som gjør at nye bedrifter vokser frem. Bedrifter skaper verdier og arbeidsplasser som kommer samfunnet til gode.

Les også

Drammenserne vil ha mer hjemmekontor - Karolina (31) ønsker seg en hybridløsning

Les også

Staten tar hele regningen for Holmenbrua: – En gledens dag for Drammen

Les også

Levi (24) ble svindlet på Facebook: – Et typisk feriefenomen

Kommentarer til denne saken