Det er mandag kveld, jeg setter meg ned for å høre byrådsleder Raymond Johansen varsle nye tiltak for Oslo, vel viten om at dette også vil påvirke Drammen, nabokommune til Øvre Eiker hvor vi bor.

Senere på kvelden er det meldt at Bent Høye skal møte pressen. Resultatet er overraskende. Hele Vikens 51 kommuner stenges ned. Strengere enn før, og for første gang siden pandemien er deler av min jobbsituasjon også rammet.

Med noen unntak må alle butikker stenge. Smitten øker. Den øker blant de yngste, blant barna i barnehage og skolealder. Regjeringen velger å stenge ned alt bortsett fra der smitten florerer. Foreldre mister inntekt, mens barn er på skolen hvor smittevern ser ut til å være mangelvare og vanskelig å håndtere.

Jeg har selv barn i barneskole, ungdomsskole, videregående samt en i lære. Situasjonen vi nå har kommet i, er uholdbar. Det er barna som forteller om smittevern som ikke holder mål. Tette klynger. Barn som vandrer på tvers av klasser. Noen som vasker og spriter seg, og andre som ikke gjør det.

Dette skremmer meg,og jeg blir forbannet på det som skjer, ikke på ungdommen, men på systemet. Nå sitter det flere tusen mennesker uten inntekt, og uten noen jobb å gå til. Noen opplever det for første gang, og noen har opplevd det før under pandemien. Samtidig sender vi barna på skole som før. Helt til nå er jeg vært imot stenging av skoler. Jeg har vært tålmodig, men når jeg ser utviklingen og hvordan nedstengingen prioriteres, blir jeg rett og slett forbannet. Jeg orker ikke lenger godta dette.

Skal det stenges så kraftig ned, må det stenges der det virkelig er nødvendig, og nå er det barna våre som sitter igjen uten beskyttelse. Er det noen som har spurt barn og unge hva de egentlig tenker og føler? De er fremtiden til Norge og nå sviktes de totalt. Konsekvensen kan bli fatal.

Jeg sitter trygt hjemme i min egen stue, men jeg skulle mye heller vært på jobb. Fordi smitten øker, har regjeringen bestemt å stenge ned i feil ende. Jeg er voksen og kan ta ansvar for egen og andres helse ved å forholde meg til smittevern både i jobb og privat. Barna har liksom ikke noe valg. De stues sammen i tette klasserom, mens foreldre pålegges hjemmekontor.

De aller fleste voksne gjør en fantastisk jobb, barn og unge også. I skolesammenheng får de det ikke til, det er ikke tilrettelagt.

Steng skolen nå!

Les også: