Gå til sidens hovedinnhold

Nå er det yrkesfagenes tur

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ifølge SSB vil Norge mangle 88.000 fagarbeidere i 2035. For å lykkes med å utdanne nok fagarbeidere i verdensklasse, må stat, fylke og næringsliv samarbeide og tilstrekkelige midler bevilges. Nå er det yrkesfagenes tur!

Før Buskerud gikk inn i Viken, ble vårt fylke under Arbeiderpartiet kåret til det beste fylket på lærlinger tre år på rad. Disse erfaringene har vi tatt med oss inn i Viken, som har videreført mange av de gode løsningene. Nasjonalt har vi mye å lære av Viken, men også her har vi fremdeles utfordringer vi må løse i årene som kommer.

Mange skoler sliter med gammelt og utdatert utstyr, og de mangler penger og planer for oppgradering og utvikling. Sånn kan vi ikke ha det. Derfor vil Arbeiderpartiet øke investeringene i utstyr til yrkesfaglinjer kraftig. Det vil heve undervisningskvaliteten og gjøre utdanningene mer interessante.

Yrkesfaglærerne må bli sett, de må få muligheten til å ta etter- og videreutdanning, for å bli enda bedre på det de allerede gjør godt. De må få mer tid til elevene, og de må få rammer rundt seg som gjør at de får tid til å drive utdanning som er framtidsretta. Fagarbeiderne er navet i samfunnet, yrkesfaglærerne er den mest avgjørende faktoren for å nå målene.

Vi leser hvert år om elever som i overgangen mellom skole og læretid opplever at de ikke får læreplass og får fortsette sitt utdanningsløp. Det er viktig at vi ikke utdanner elever til et arbeidsliv som ikke finnes. Derfor må fylkeskommunene i større grad rette skoletilbudet mot det som faktisk trengs i arbeidslivet. Yrkesfagutdanningen er og skal være en garantert vei mot jobb.

Arbeiderpartiet vil innføre en læreplassgaranti som sikrer enda tettere oppfølging av ungdom i overgangen mellom skole og læreplass. Mange skoler, lærere og rådgivere gjør en god jobb med dette i dag, men det er dessverre ikke nok.

Derfor vil Arbeiderpartiet tilrettelegge for praksis gjennom hele yrkesfagopplæringen og legge til rette for fleksible løp i flere utdanningsprogrammer, hvor elevene kan veksle mellom skole og arbeidsliv gjennom uken.

Skal vi lykkes med å øke andelen lærlinger så må vi ha en oppfølging som varer inn i læretiden. Skolene skal i større grad ha ansvaret for lærlingene. Ikke fordi de skal ha mer skole, men fordi et samarbeid mellom lærebedrift og skolen vil gi bedre utdanning. Samtidig vil det gjøre det lettere for bedriftene å ta imot lærlinger.

Det er ikke nok å peke på næringslivet, kommuner, fylkeskommuner og stat skal ta imot flere lærlinger. Det må stilles krav gjennom seriøsitet og krav til bruk av lærlinger ved offentlige innkjøp og anbud. Det vil gjøre to ting, rydde opp i arbeidslivet og hjelpe flere elever ut i læretiden.

Tiden hvor yrkesfagene kun snakkes om i festtalene er over. Med Arbeiderpartiet i regjering, er det yrkesfagenes tur!

Les også

En butikk helt utenom det vanlige: – Ikke sett noen som tilbyr det samme

Les også

Tobarnsmoren Ida (28) er rørlegger-influenser

Les også

Linn-Elise (29) droppet ut av skolen to ganger – nå foreslår hun halv lønn for jobben hun vil ha

Kommentarer til denne saken