DRAMMEN: Sommeren er i anmarsj og når dagene blir varmere tar mange sykkelen fatt. Dette gir også sykkeltyvene en rik buffet å forsyne seg av, og ifølge innsatsleder i politiet Arne Guddal benytter tyvene sjansen om den byr seg.

– Vi ser mye sykkeltyverier om dagen. Ikke bare i Drammen, men rundt omkring, sier Guddal.

Innsatslederen oppfordrer alle til å sikre syklene sine med gode låser, og skulle man være uheldig og få sykkelen frastjålet – anmeld.

LES OGSÅ: Elsyklene sto gjemt på terrassen: – Det er både frekt og tøft gjort

En anmeldelse letter ransakingen for politiet fordi sykkelen da havner i et register over stjålne sykler forklarer Guddal.

Han forteller at de ofte er på ransaking hos vinningskriminelle. Kommer de derimot over sykler som ikke er tyverianmeldt kan de ikke bevise at sykkelen stammer fra en straffbar handling, og de må derfor la sykler de i utgangspunktet vet er stjålet, bli stående.

– Det er litt uheldig. Det er snakk om betydelige verdier, mange kjøper dyre sykler, uttrykker innsatslederen.

LES OGSÅ: Plutselig syklet en mann forbi på elsykkelen til Arkadiusz: – Ringte politiet

Toppen av isfjellet

Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If skadeforsikring forteller at syklene som nå stjeles er betydelig dyrere enn for kun noen år siden.

Han nevner også flere gode grunner til hvorfor man bør anmelde et sykkeltyveri. Det ene er at man skal kunne bevise ovenfor forsikringsselskapet at sykkelen faktisk er stjålet.

– Det andre er at da kommer sykkeltyveriet inn i kriminalstatikken. Det er viktig å få dokumentert hverdagskriminalitet også, og sykkeltyveri er kanskje den formen for kriminalitet som folk flest kommer borti, sier Clementz.

Ifølge kommunikasjonssjefen har sykkeltyveri, som før var noe som foregikk i månedene uten snø, blitt en helårs beskjeftigelse for tyvene. Høysesongen er derimot i forbindelse med jobb og skolestart etter ferien.

– Grunnen til det er at det er mange som har gode intensjoner om å sykle til jobb eller skole etter ferien, så da er det ekstra mange sykler der ute som er mulig å stjele. Vi ser også at en del sykler blir stjålet i mai og juni.

Tall fra Finans Norge viser at det i 2021 totalt ble meldt inn 13563 sykler som stjålet til et forsikringsselskap i Norge.

– Men, det er bare er toppen av isfjellet. Vi vet at det er mange stjålne sykler som verken politiet eller forsikringsselskapene hører om.

– Som å knyte sykkelen fast med kokt spagetti

Clementz forteller at sykkeltyveri dekkes av innboforsikringen, og at det ofte kun stilles to krav for å få erstatning: Det ene er å anmelde og det andre er at sykkelen skal ha vært låst når den ble stjålet.

Her har derimot kommunikasjonssjefen et råd:

– Kast vaierlåsen, den er ikke mye verdt. Praktisk talt uansett hvor tykk vaieren er kan den klippes over på sekunder. Det er nesten det samme som å knyte fast sykkelen med kokt spagetti.

Kommunikasjonssjefen anbefaler heller en god bøylelås.

– De yter mer motstandskraft mot verktøyene tyvene bruker. Det volder tyven mer bry og fare for å påkalle seg oppmerksomhet.

Råd for å unngå sykkeltyveri:

Pass på hvor du parkerer sykkelen. Benytt steder hvor det er mye folk og lyst. Jo, større fare for tyven å bli oppdaget, jo mer sannsynlig at han lar vær å stjele sykkelen.

Benytt en solid lås og lås sykkelen fast til noe solid. Det er forskjell på låser. Unngå vaierlåser om mulig, og benytt heller en bøylelås.

Når du har sykkelen hjemme, ha den i en låst garasje, eller bod. Da må sykkeltyven forsere en lås til.

Ta av verdisaker på sykkelen. Dette kan være sykkelcomputere, eller batterier på el-sykler. Vær derimot påpasselig med hvor batteriet oppbevares slik at det ikke begynner å brenne om det skulle skje noe med batteriet. De som er virkelig drevne tar også med seg setet og forhjulet.

Tips til de som er skikkelig vågale: - Dette er det ikke mange som gjør, men hvis du er litt punkete av deg så kan man male sykkelen litt med lakk og maling som gjør at den ikke ser så delikat ut. Da er den ikke attraktiv for tyven fordi det må gjøres mer for å omsette den.

Kilde: Sigmund Clementz i If skadeforsikring