Ikke rart at Laila Fossum smiler stort når vi kommer hjem til henne i Larsegata på Nerstad. Der er flittige snekre er i sving. Hun sier at det lyder som «musikk i hennes ører» når de begynner å banke og sage i sju-tiden på morgenen.
– Det har vært målet mitt at huset skal være ferdig renovert til jeg begynner å studere. Det skal jeg klare, sier hun. Det er ikke det eneste som klaffer for Laila.
Ny fleksibel sykepleierutdanning
Vi setter oss ved det store spisebordet i stuen. Det blir hennes faste tilholdssted, med laptop og pensumbøker, i mange uker framover. Hun sitter allerede og blar i studieplanen og håper at det lar seg gjøre å kjøpe noen av pensumbøkene brukt, så det ikke blir så dyrt.
46-åringen er én av 27 som er så heldige å ha fått studieplass på en ny fleksibel sykepleierutdanning som Universitetet Sørøst-Norge (USN) tilbyr i tidligere Buskerud. Utdanningen er utviklet i samarbeide med utvalgte kommuner, og målet er å utdanne flere sykepleiere som vil fortsette å bo og arbeide i sin egen kommune. Studiet gir nøyaktig samme kompetanse som en ordinær bachelorutdanning i sykepleie. Sigdal er én av kommunene som står på listen for det nye tilbudet.
Var småbarnsmor med tidspress
Laila er opprinnelig fra Mjøndalen. I 2010 flyttet hun til Nerstad. Hun har tre barn, som nå er 12, 14 og 24 år.
– I høst begynner yngste på ungdomsskolen. Jeg fant ut at nå er tiden inne for å prioritere meg selv litt mer.
Hun har plenty med ulik type arbeidspraksis.
– I to år var jeg fungerende butikksjef på Spar i Eggedal. Jeg har jobbet i barnehage. Og som kokk, og har mye erfaring fra hotell- og restaurant-bransjen. Jeg har vært assistent på Sigdal ungdomsskole og jobbet ved Bjørkealleen bofellesskap i Prestfoss. Jeg har også jobbet på et lokalt økologisk meieri. Men ingenting av dette har jeg utdanning i.

Hun har det mest etterspurte yrket under koronakrisen
For mange år siden tok Laila utdanning som barne- og ungdomsarbeider, men hun ønsket heller å gå videre på PEF lærerutdanning framfor å ta fagbrev. Eldstebarnet var liten den gang. Det ble vanskelig å være mamma og student på knøttliten hybel på Notodden, og hun ble også usikker på om lærer var det rette studiet. Så hun avsluttet første året.
– I 2008 begynte jeg på sykepleierutdanningen i Drammen. Nest eldste datter var bare åtte måneder. Min mor trillet barnevogn i gangene mens jeg var på forelesninger. Jeg ammet i pausene. Det var hektisk, men jeg kjente at jeg var på riktig studie. Det gikk fint til jeg ble gravid med barn nummer tre. Da ble det altfor mye for meg.

Mangler 8.000 sykepleiere
Sto uten praksisplass
Laila forteller at hun er enebarn, og at hennes mor døde i fjor og at faren gikk bort året før det. Så nå har hun ingen nær familie å støtte seg på.
– Det blir nok tøft. Men dette skal jeg klare. Jeg er en fighter og er vant til å klare med selv. For det er dette jeg har hatt lyst til hele tiden - å utdanne meg til sykepleier.
Mesteparten av den teoretiske delen i studiet er nettbasert, med unntak av to-tre samlinger per semester. Hun kan lese hjemme. Laila er glad for å få denne muligheten, for ellers hadde det blitt vanskelig å bo på Nerstad og pendle til Drammen hver dag. Kollektivtilbudet er for dårlig. Det er dyrt å kjøre bil og å parkere i Drammen. Det hadde også blitt svært vanskelig å kombinere med jobb.
– Meningen med studiet er at det skal være dialog og samarbeid med kommunen og USN slik at praksisbolkene blir gjennomført i kommunen eller nærliggende kommuner så langt det er mulig. Jeg spurte meg fore i Sigdal kommune tidlig i vår om en rekrutteringsstilling på sykehjemmet. Det var interesse, men tiden gikk og det ble ikke framlagt noen avtale fra kommunen. Dette ble for usikkert for meg å vente på dessverre. Hun presiserer at hun ikke ønsker at dette skal være kritikk mot Sigdal kommune, men heller en påminner om at det kan være lurt å ha avtaler klare dersom noen ønsker å være deltidsstudenter til neste år.
Så løste alt seg
– Men da jeg tok kontakt med Modum kommune, skjedde ting fort. Jeg ble mottatt med åpne armer, og de visste hva som skulle til. I løpet av kort tid fikk jeg tilbud om en rekrutteringsstilling på Modumheimen. Nå har jeg jobbet to måneder der som vikar, jeg stortrives, har kollegaer med masse kunnskap, og jeg begnte i rekrutteringsstillingen 1. august.
Det betyr at hun har trygghet og økonomisk forutsigbarhet under hele studiet. Da slipper hun å shoppe vakter. Det er alfa og omega for å få dette til. Og hun er sikret jobb når hun er ferdig utdannet sykepleier om fire år - i 2026.
– Det blir tøft å få kabalen til å gå opp med barn, hjem, studier og jobb. Men dette vet jeg at jeg får til. Jeg tar én dag av gangen. Nøkkelen ligger i å rydde vekk alle distraksjoner nå i fire år. Lage meg langsiktige og kortsiktige mål. Lage planer, holde fokus og være målrettet. Nå er jeg skikkelig motivert, sier Laila Fossum.