(Bygdeposten)

Ikke rart at Laila Fossum smiler stort når vi kommer hjem til henne i Larsegata på Nerstad. Der er flittige snekre er i sving. Hun sier at det lyder som «musikk i hennes ører» når de begynner å banke og sage i sju-tiden på morgenen.

– Det har vært målet mitt at huset skal være ferdig renovert til jeg begynner å studere. Det skal jeg klare, sier hun. Det er ikke det eneste som klaffer for Laila.

Ny fleksibel sykepleierutdanning

Vi setter oss ved det store spisebordet i stuen. Det blir hennes faste tilholdssted, med laptop og pensumbøker, i mange uker framover. Hun sitter allerede og blar i studieplanen og håper at det lar seg gjøre å kjøpe noen av pensumbøkene brukt, så det ikke blir så dyrt.

46-åringen er én av 27 som er så heldige å ha fått studieplass på en ny fleksibel sykepleierutdanning som Universitetet Sørøst-Norge (USN) tilbyr i tidligere Buskerud. Utdanningen er utviklet i samarbeide med utvalgte kommuner, og målet er å utdanne flere sykepleiere som vil fortsette å bo og arbeide i sin egen kommune. Studiet gir nøyaktig samme kompetanse som en ordinær bachelorutdanning i sykepleie. Sigdal er én av kommunene som står på listen for det nye tilbudet.

Ny fleksibel desentralisert sykepleierutdanning

 • I juni 2020 fikk 15 universiteter og høyskoler tilsammen hundre millioner kroner til såkalt «fleksible utdanningsprogram».
 • Pengene ble bevilget av Diku (Tidligere kjent som «Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høgare utdanning» - nå en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse), som vurderte totalt 60 søknader fra 17 universiteter og høyskoler.
 • Institutt for sykepleie- og helsevitenskap ved USN fikk så mye som 5,6 millioner kroner til prosjektet «Bærekraftig sykepleierutdanning: Fleksibelt og desentralisert studietilbud til distriktene».
 • Det ble sendt ut 27 tilbud til de 25 studieplassene. 22 har så langt takket ja til plass.
 • Poenggrensen for å komme inn var på 44,0 poeng. Antall søkere var 214.
 • USN var i år den utdanningsinstitusjonen med flest søkere til sykepleieutdanningen. Dette var delvis takket være stor søknad til de to nye fleksible sykepleierutdanningene. Nasjonalt var det 3000 færre søkere til sykepleierutdanning.
 • USN gjør dette i tett samarbeid med helsevesenet i kommunene. Det er et stort behov for utdannede sykepleiere også i distriktene, og denne utdanningen vil bidra med at ufaglærte helsearbeidere får en formell kompetanse og andre som ønsker å ta sykepleierutdanning der de bor.
 • Her en er samlet søkertall fra alle sykepleierutdanningene på USN:  Søkertall sykepleie USN

  2021

  2022

  diff

  Vestfold:

  373

  256

  -117

  Drammen

  428

  376

  -52

  Porsgrunn

  387

  278

  -109

  Fleksibel Telemark


  285

  285

  Fleksibel Buskerud


  214

  214

  Sum

  3209

  3431

  222


Var småbarnsmor med tidspress

Laila er opprinnelig fra Mjøndalen. I 2010 flyttet hun til Nerstad. Hun har tre barn, som nå er 12, 14 og 24 år.

– I høst begynner yngste på ungdomsskolen. Jeg fant ut at nå er tiden inne for å prioritere meg selv litt mer.

Hun har plenty med ulik type arbeidspraksis.

– I to år var jeg fungerende butikksjef på Spar i Eggedal. Jeg har jobbet i barnehage. Og som kokk, og har mye erfaring fra hotell- og restaurant-bransjen. Jeg har vært assistent på Sigdal ungdomsskole og jobbet ved Bjørkealleen bofellesskap i Prestfoss. Jeg har også jobbet på et lokalt økologisk meieri. Men ingenting av dette har jeg utdanning i.

For mange år siden tok Laila utdanning som barne- og ungdomsarbeider, men hun ønsket heller å gå videre på PEF lærerutdanning framfor å ta fagbrev. Eldstebarnet var liten den gang. Det ble vanskelig å være mamma og student på knøttliten hybel på Notodden, og hun ble også usikker på om lærer var det rette studiet. Så hun avsluttet første året.

– I 2008 begynte jeg på sykepleierutdanningen i Drammen. Nest eldste datter var bare åtte måneder. Min mor trillet barnevogn i gangene mens jeg var på forelesninger. Jeg ammet i pausene. Det var hektisk, men jeg kjente at jeg var på riktig studie. Det gikk fint til jeg ble gravid med barn nummer tre. Da ble det altfor mye for meg.

Sto uten praksisplass

Laila forteller at hun er enebarn, og at hennes mor døde i fjor og at faren gikk bort året før det. Så nå har hun ingen nær familie å støtte seg på.

– Det blir nok tøft. Men dette skal jeg klare. Jeg er en fighter og er vant til å klare med selv. For det er dette jeg har hatt lyst til hele tiden - å utdanne meg til sykepleier.

Mesteparten av den teoretiske delen i studiet er nettbasert, med unntak av to-tre samlinger per semester. Hun kan lese hjemme. Laila er glad for å få denne muligheten, for ellers hadde det blitt vanskelig å bo på Nerstad og pendle til Drammen hver dag. Kollektivtilbudet er for dårlig. Det er dyrt å kjøre bil og å parkere i Drammen. Det hadde også blitt svært vanskelig å kombinere med jobb.

– Meningen med studiet er at det skal være dialog og samarbeid med kommunen og USN slik at praksisbolkene blir gjennomført i kommunen eller nærliggende kommuner så langt det er mulig. Jeg spurte meg fore i Sigdal kommune tidlig i vår om en rekrutteringsstilling på sykehjemmet. Det var interesse, men tiden gikk og det ble ikke framlagt noen avtale fra kommunen. Dette ble for usikkert for meg å vente på dessverre. Hun presiserer at hun ikke ønsker at dette skal være kritikk mot Sigdal kommune, men heller en påminner om at det kan være lurt å ha avtaler klare dersom noen ønsker å være deltidsstudenter til neste år.

Så løste alt seg

– Men da jeg tok kontakt med Modum kommune, skjedde ting fort. Jeg ble mottatt med åpne armer, og de visste hva som skulle til. I løpet av kort tid fikk jeg tilbud om en rekrutteringsstilling på Modumheimen. Nå har jeg jobbet to måneder der som vikar, jeg stortrives, har kollegaer med masse kunnskap, og jeg begnte i rekrutteringsstillingen 1. august.

Det betyr at hun har trygghet og økonomisk forutsigbarhet under hele studiet. Da slipper hun å shoppe vakter. Det er alfa og omega for å få dette til. Og hun er sikret jobb når hun er ferdig utdannet sykepleier om fire år - i 2026.

– Det blir tøft å få kabalen til å gå opp med barn, hjem, studier og jobb. Men dette vet jeg at jeg får til. Jeg tar én dag av gangen. Nøkkelen ligger i å rydde vekk alle distraksjoner nå i fire år. Lage meg langsiktige og kortsiktige mål. Lage planer, holde fokus og være målrettet. Nå er jeg skikkelig motivert, sier Laila Fossum.