DRAMMEN: Fra uke 38, altså neste uke, er en ny, oppdatert versjon av koronavaksinen tilgjengelig i Drammen kommune. Det opplyser kommunen på sine egne nettsider.

Vaksinen skal være bedre tilpasset variantene av koronaviruset som sirkulerer i samfunnet i dag, og skal brukes til oppfriskningsvaksinering – da som tredje, fjerde eller femte oppfriskningsdose – men ikke til grunnvaksinering, står det på nettsidene.

Det var 1. september Europeiske legemiddelmyndigheter anbefalte en godkjenning av oppdaterte koronavaksiner, såkalte variantvaksiner. De nye oppdaterte vaksinene inneholder mRNA-koden til en bit av både det opprinnelige covid-19-viruset (Wuhan) og omikronvarianten BA.1.

Gir mer antistoffer

Ifølge kommunens nettsider antas det at beskyttelsen mot alvorlig sykdom er lik for de originale variantene av vaksinen og de nye variantene. De nye variantene har vist å gi mer antistoffer mot omikron (BA. 1) som trolig vil gi økt beskyttelse mot å bli smittet, men man vet så langt lite om hvor stor denne forskjellen er.

Derfor fortsetter også vaksineringen med de originale variantene fram til de nye er klare.

På kommunens nettsider er flere spørsmål og svar listet opp:

  • Får jeg bedre beskyttelse med ny variant av vaksinen?
    Det ser ut til at den originale varianten og den nye varianten av vaksinen gir lik beskyttelse mot alvorlig sykdom, skriver kommunen. Studier av de nye vaksinene skal ha vist at vaksinene gir mer antistoffer mot omikronvarianten av viruset, som trolig vil gi bedre beskyttelse mot å bli smittet av denne.
  • Er det mer bivirkninger av den nye varianten av vaksinen?
    Bivirkningene ser så langt ut til å være like for den originale varianten og de nye.
  • Jeg har allerede tatt en 2. oppfriskningsdose. Skal jeg ta en ny når de nye variantene av vaksinen kommer?
    Nei. Vaksinen du har tatt gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom, og det er foreløpig ikke noen anbefaling om å ta mer enn to oppfriskningsdoser.