Gå til sidens hovedinnhold

Nå må Strømsgodset Toppfotball klare seg selv. De har ingen å sende regningene til

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Styreleder Ivar Strømsjordet i Strømsgodset Toppfotball og styreleder Per Arvid Andersen i Blå Magi AS forteller i mediene om avtalen de har inngått.

Strømsjordet uttaler at den inngåtte avtalen med Blå Magi er «en helt annen type avtale» enn klubben hadde med investorene bak Drammenspatriotene og legger til at Drammenspatriotene «blant annet hadde anledning til å ta ut konsernbidrag og aksjeutbytte.» Og videre: «Slik er det ikke med Blå Magi».

Styreleder Andersen i Blå Magi følger opp Strømsjordets beskrivelse med å fortelle at alle de nye investorene er «blå tvers igjennom» og at «ingen skal bli rike på dette».

Utsagnene til de to styrelederne beskriver at idealisme og ekte kjærlighet nå råder i Godset. Samtidig kan utsagnene etterlate inntrykk av at investorene bak Drammenspatriotene var mer opptatt av å forsyne seg med utbytte enn å bidra.

Det er behov for å nyansere bildet, spesielt fordi styreleder Strømsjordets utsagn mangler et par viktige elementer for å gi leseren det rette inntrykket.

Forskjellen mellom de to avtalene er nemlig at heretter må Strømsgodset Toppfotball klare seg selv. Det er ikke lenger noen å sende regningene til og det er ikke noen å henvende seg til for å få dekket underskuddet på driften, underskudd som de siste årene har vært på mellom null og ti millioner kroner hvert år.

I den perioden SIF Toppfotball hadde avtale med Drammenspatriotene, lå det også en økonomisk sikkerhet for at kravene til lisens skulle oppfylles og en garanti for tilfredsstillende likviditet. Dette ansvaret lå i sin helhet hos eierne, Drammenspatriotene.

Med Blå Magi-avtalen er det annerledes. Aksjeeierne har ikke det økonomiske ansvaret og tar ikke samme risiko. I Blå Magis egen presentasjon for potensielle investorer ble investorene lovet at potensielt overskudd i Blå Magi AS skal til aksjonærene. Det ble poengtert at ingen buffer eller midler skal ligge igjen.

I hele avtaleperioden med oss budsjetterte klubben med årlige inntekter av spillersalg for 4-12 millioner kroner. Det var nødvendig for å oppnå økonomisk nullresultat på driften, og midlene gikk nær sagt uavkortet til SIF.

Heretter må klubben dele cirka 50 prosent med aksjeselskapet. Det betyr at SIF i årene fremover må selge spillere for 8-24 millioner kroner for å sitte igjen med tilsvarende beløp til dekning av underskudd på løpende drift.

Oppsummert: Når spillerlogistikken generer overskudd, kan aksjonærene i Blå Magi ta ut utbytte. Blir det ikke overskudd på spillerlogistikken, og klubben i tillegg går underskudd, har ikke Blå Magis aksjonærer noe ansvar for å sørge for positiv likviditet.

Når Strømsjordet sier at «selvfølgelig skulle vi ønsket at vi slapp å betale de inntil ti millionene», kan det gi inntrykk av å være utbytte eller konsernbidrag til Drammenspatriotene han snakker om. Det er ikke det. Det er delvis dekning av de utlegg vi har hatt siden vi reddet byens stolthet fra konkurs i 2005.

1. april 2005 signerte vi en avtale der vi overlot klubben for symbolske én krone. For denne krona fikk klubben 8.6 millioner kroner i egenkapital og 3,7 millioner kroner innbetalt fra spillersalgsinntekt. Vi avsto fra samarbeidsavtalens punkt som ga oss rett til 50 prosent av inntektene av spillersalg og 50 prosent av fremtidige inntekter av tidligere spillersalg. Det er snakk om flere ti-talls millioner.

Det er kun en liten andel av overskuddet av spillersalginntektene fra vår periode som går til oss som investorer, maksimalt ti millioner kroner. Før vi mottar noe av dette, sannsynligvis de første allerede til vinteren, ser investorenes regnestykke for Godset-engasjement slik ut: 61,2 millioner inn, 45 millioner ut. Differanse: 16,8 millioner kroner.

Hvor mye spillersalginntekter det blir til oss, er ukjent, men noe vil det bli.

Styreleder Strømsjordet, og Drammens Tidende, burde vel snart slutte å gi inntrykk av at vi i Drammenspatriotene har forsynt oss med både konsernbidrag og utbytte, og at spillersalginntekter betyr at vi kommer til å tjene penger på vårt engasjement i og for Godset.

Nok om det. Nok om oss. Vi legger det som har vært, bak oss. Vi takker for samarbeidet, ser fremover og håper at andre gjør det samme.

Vi ønsker laget masse lykke til i serieinnspurten og har et oppriktig ønske om at klubben og aksjonærene i Blå Magi vil lykkes med å bringe byens stolthet til nye høyder. Det hadde vært supert med både cup- og seriegull igjen , akkurat slik vi har klart det tidligere, for eksempel i 2010 og 2013. For ikke å snakke om hvor fint det hadde vært å få oppleve europacupspill på Gamle Gress igjen.

Les også

Samarbeidsavtalen i boks: – Ikke rene gavetilskudd

Les også

Her er SIFs nye investorer: Ønsker å gå inn med ti mill.

Les også

SIF har noe nytt på gang: – Spennende om vi får dette til

Les også

Slik ønsker Godset at klubben skal styres: Vil opprette et selskap som skal investere i hele spillertroppen

Les også

Derfor selger Keita (30) huset i Drammen

Kommentarer til denne saken