Nå svinges sparekniven. Barna i barneskolene må betale

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nedre Eiker kommune ble nedlagt og giftet bort 1. januar fordi man mente kommunen ikke kunne klare seg videre som enslig forsørger, og at ekteskapet derfor var nødvendig.

Fram til da hadde skolene i Nedre Eiker levert gode resultater med stor grad av fornøyde elever og foreldre. Det var penger til støtte til elever som hadde behov for litt ekstra støtte, og klassene ble delt i grupper i kunst og håndverk og mat og helse. Dette er veldig viktige fag, spesielt for dem som strir med teoretiske fag. Man har også klart å tilby svømmeundervisning både på tredje, fjerde og sjette trinn.

Den enslige forsørgeren klarte også å opprette sosialfaglige stillinger ved barneskolene. Det snakkes stadig om sårbare barn. De sosialfaglige medarbeiderne har vært der, støttet, veiledet og hjulpet disse barna gjennom barndommen, og gitt dem styrke og verktøy som kan hjelpe dem videre.

De har jobba helhetlig ikke bare i forhold til enkeltelever, men også i klassemiljøet. Det er ofte det sosiale samspillet som skaffer utfordringer for mange av disse barna, da er det veldig viktig at det også jobbes med miljøet de er i. Mange barn har blitt fulgt opp og hjulpet inn i meningsfulle fritidsaktiviteter og støttet på blant annet leirskole. Dette arbeidet med det sosiale samspillet i en klasse kommer hele klassen til gode, ikke bare de sårbare barna. Alle vinner på et bedre læringsmiljø.

Som lærer samarbeider jeg tett med den sosialfaglige medarbeideren, og jeg frigjør tid til å gjøre det som mange kanskje tenker på som hovedoppgaven min – kunnskapsformidling.

Dersom man snakker med foreldre og barn som har mottatt denne støtten, kommer det veldig tydelig fram hvor mye det har betydd. En gutt sa for eksempel at denne hjelpen hadde gitt han det verktøyet han trengte for å klare seg gjennom ungdomstiden.

Det var mange festtaler både før og under bryllupet, og man påpekte ofte og sterkt at det skulle bygges en ny kommune som skulle tuftes på det beste fra de tre som gikk sammen. Da synes jeg det er veldig rart at ledelsen i Drammen velger å ignorere et supereffektivt tiltak som har gitt resultater i en årrekke. Dersom man velger å se bort fra de menneskelige gevinstene for barn og foreldre, kan man jo se litt på økonomien. Hvor mange barn tror du disse medarbeiderne trenger å hjelpe på rett spor for å spare inn lønna si?

Nå svinges sparekniven og barneskolene i gamle Nedre Eiker opplever betydelige og svært krevende nedskjæringer. I tillegg ønsker ledelsen i kommunen heller ikke å gå for sosialfaglige stillinger på barneskolene. Alle festtalene viste seg å være som eventyret om Keiserens nye klær.

Drammen har tydeligvis lite å lære av de nye partnerne sine, og barna betaler. Mange av nedskjæringene begrunnes med økte kostnader i forbindelse med korona. Vår erfaring er at de som har størst behov for sosialfaglig hjelp og undervisning i små grupper, er de samme som har tapt mest under hjemmeskoletiden.

Alle forstår at det er vanskelige tider, men kanskje løsningen er flere som jobber mot menneskene i kommunen, og færre sjefer.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken