Kjære politikere!

Vi og veldig mange andre i serverings- og reiselivsbransjen går nå inn i en svært krevende tid. Erna har fortalt at vi alle må holde oss hjemme, samtidig som bransjen vår stadig får nye og krevende restriksjoner og påbud.

Det har som kjent ikke vært nevneverdig mange smittetilfeller ved utesteder, knapt ett i Drammen. Slik sett har tiltakene vi har blitt pålagt fra myndighetene, åpenbart hatt en god effekt mot koronasmitte. Gjesteregistrering, desinfisering av overflater og menyer, sterkt redusert gjestekapasitet, munnbindkrav for gjester og ansatte, og nå full skjenkestopp fra og med tirsdag 10. november er noe av det vi sliter med og må forholde oss til.

Disse restriksjonene og påbudene er i praksis synonymt med en langsom død for veldig mange drivere.

Vi skal selvsagt ta vår del av dugnaden mot korona, men myndighetene har sagt at de ønsker å sette inn strenge tiltak der det gir best effekt. Nå tåler ikke vår bransje flere inngripende tiltak uten å få gode kompensasjonsordninger raskt på plass.

Det ville vært bedre å stengt oss ned i en periode, noe som ville vært enklere å forholde seg til enn at vi stadig vekk får nye og endrede krav og påbud. Vi savner forutsigbarhet for bransjen vår, som tross alt har vist at det er betydelig tryggere å besøke et serveringsted enn eksempelvis å gå på nærbutikken, kjøpesenter, sette seg i en taxi, buss, tog eller fly, eller oppholde seg på private fester.

Les også

Det er tryggere å komme hit på restauranten og spise enn å sitte tett med vennelaget hjemme på kjøkkenet

Smitteoppblomstringen er nå utbredt og utvikler seg blant annet i innvandrermiljøer, på skoler, i barnehager, på sykehjem, sykehus og ikke minst har importsmitten også utgjort en betydelig andel av tilfellene.

At myndighetene først i senere tid har satt krav til negativ test før man kan komme inn i landet, og at det først nå også har kommet karanteneregler for arbeidere som pendler til og fra mørkerøde land, er uforståelig. Hvis disse tiltakene hadde vært på plass ved åpningen av landets grenser, ville vi trolig vært i en helt annen situasjon nå.

Så kjære politikere, ha fokus på og tilpass retningslinjene og påbudene der de får størst effekt mot smitte. I serveringsbransjen har vi over tid bevist at vi har god kontroll med våre smittevernrutiner.

Hvilken forsterket effekt vil det ha at våre gjester ikke kan få servert et glass øl eller vin til maten? Statens Vinmonopol går så det suser om dagen, så kjøp og salg av alkohol og stadig flere private fester vil fortsette akkurat som før, bare ikke i kontrollerte former.

Serveringsbransjen trenger førstehjelp og forutsigbarhet nå, før det er for sent. Støtt lokalt næringsliv, og del gjerne budskapet.

PS! Leserinnlegget ble først publisert på Facebook-siden til Vertshuset Oscar og Stallen og gjengis her med forfatterens tillatelse.

Les også:

Les også

Salme ved festens slutt: - Det føles som vi er på Titanic