MJØNDALEN: Lørdag kveld banket det på døra hos Bakken i Smalgata i Mjøndalen. Det var naboen som fortalte at han hadde sett gnister komme opp fra pipa. Naboen mistenkte pipebrann og varslet brannvesenet.

– Jeg merket ingenting selv, men naboen sa han hadde sett glør komme opp av pipa, forteller Bakken.

Kort tid etter var brannvesenet på plass.

Brannvesenet så ingen flere gnister, men ba ham vente med å fyre mer til en feier har undersøkt pipa.

Heldigvis har Bakken andre varmekilder så han slipper å fryse til feiern kommer.

LES OGSÅ: Snart blir det mildere

Mange pipebranner i jula

2. juledag var det en ny pipebrann i Skolegata på Danvik.

Ifølge brannvesenet har det tatt fyr i en rekke piper denne jula. Kalde vinterdager og høye strømpriser gjør at mange fyrer med ved. I tillegg til pipebrannene i Mjøndalen og Drammen ble det meldt om pipebrann i Indre Arna i Bergen, Færder kommune, i Nittedal, Stavanger og i Grimstad første juledag.

Riktig fyring kan forhindre brann, ifølge ekspertene. Feil fyring eller rå ved er som regel årsaken til pipebrann, ifølge nettstedet Varmefag.no.

Mens man tidligere fyrte fra bunnen, skal man nå fyre fra toppen. Bruk de største vedkubbene nederst og opptenningsved på toppen, lyder rådet.

– Andre årsaker er dårlig trekk, feilmontering eller gammelt og dårlig pipeløp. Dette fører til at det ikke blir nok oppdrift i pipa og gjør at det tar fyr, forteller overbrannmester Gjermund Nymoen.

LES OGSÅ:

Bildeserie

Disse nøt dagen i skisporet: – Jeg er her for å trene ut julematen

Rekordmange pipebranner

De siste fire årene er 2021 det året med flest pipebranner. Med ennå noen dager igjen før nyttår – og en rekke pipebranner meldt bare det siste døgnet – er det meldt om 1.435 pipebranner i år. Det er 307 flere enn i fjor, ifølge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

2018 og 2019 lå imellom disse to årene når det gjelder antall pipebranner.

Ifølge Huseiernes Landsforbund skyldes 15 prosent av alle utrykninger på brann i Norge pipebrann. Forbundet råder folk til å unngå papp og papir i peisen fordi dette også er med på å øke risikoen.