(Romerikes Blad) Smitten har den siste tiden økt kraftig i Norge den siste tiden, og stadig blir det gjort nye tiltak for å få kontroll på situasjonen.

Tidligere denne uken gikk Folkehelseinstituttet (FHI) ut og betegnet koronasituasjonen som svært alvorlig.

– Vi er stadig mer bekymret for utviklingen. Vi ser at vi har et høyt antall smittede. Det etterfølges av en økning i innleggelser, og med de scenarioene som nå foreligger, så ser det ut til at antall smittede vil gå dramatisk opp i løpet av den nærmeste tiden, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Innstramminger

Høye smittetall og usikkerheten rundt omikron-varianten har gjort det nødvendig å stramme inn.

Det handler om å ikke overbelaste helse- og omsorgstjenesten, og samtidig beskytte samfunnskritiske funksjoner.

På kort tid har regjeringen i to runder kommet med restriksjoner. Forrige uke ble den første runden med nasjonale tiltak iverksatt, mens det kom nye innstramminger tirsdag denne uken. Natt til onsdag trådde de nye, skjerpede nasjonale tiltakene fra regjeringen i kraft.

Dette sliter kommunene mest med nå: – Utfordrende å holde en del ting åpent

– Vanskelig å se effekten

Erfaring viser at det vanligvis tar det rundt en uke før man kan se om nye tiltak har hatt noen effekt. I utgangspunktet vil det si at man allerede nå skulle ha begynt å se effekten av de første tiltakene som ble innført 9. desember.

Men ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er det ikke like enkelt nå.

– Det tar vanligvis en ukes tid før man ser effekt på smittetallene etter at nye tiltak er innført. Denne gangen er det vanskelig å se effekten fordi vi samtidig har smittespredning med omikronvarianten, skriver Nakstad i en e-post til Romerikes Blad.

Han mener det likevel er mulig å se et tegn til effekt.

– Heldigvis tegn til effekt av tredjedosevaksinering nå i form av færre innleggelser blant fullvaksinerte personer, opplyser Nakstad.

FHI: Kraftig økning i koronasmitten

Smittetrenden må snu

Samfunnet befinner seg nå i en krevende situasjon, og den assisterende helsedirektøren frykter smittetallene vil fortsette å skyte i været.

Nakstad mener det er helt nødvendig at smittetrenden snur raskt.

– Smittesituasjonen har aldri være mer utfordrende siden pandemien startet, og vi frykter en fortsatt høy smittespredning de neste ukene. Vi er ganske avhengige av at smittetrenden snur raskt for at det ikke skal få enda større konsekvenser for helsevesenet, pasientene i Norge og for andre samfunnsfunksjoner som rammes av høyt sykefravær og mange i karantene, sier Nakstad.