– Det skyldes at vaksinene ikke er 100 prosent effektive mot smittespredning. De er kanskje 90 prosent effektive hos fullvaksinerte, sier han til NRK.

Nakstad sier det ser ut til at vi ikke får en reell flokkimmunitet i noen land i verden i høst gjennom vaksinasjonsprogrammet.

– Det skyldes nok at vaksinen ikke er 100 prosent effektiv mot smittespredning. Vaksinen er god mot farlig sykdom, men ikke like god mot videre smittespredning.

Om Norge, sier Nakstad:

– Vårt mål er at minst 90 prosent av alle som blir tilbudt vaksine, skal takke ja. Det vil begrense forekomsten av alvorlig sykdom og innleggelser i stor grad, men det ser ikke ut som om det er nok til å holde viruset borte fra Norge.

Helsedirektoratet anslår at cirka 3,7 prosent av alle tester som registreres nå, er positive. Nakstad mener det er grunn til bekymring dersom tallene fortsetter å stige.

– Da stiger også sannsynligheten for smitte blant uvaksinerte i høyere aldersgrupper. Hvis mange av disse blir smittet før de har fått sin andre vaksinedose, kan vi få flere innleggelser, sier Nakstad til TV 2.