Natt til søndag rett etter midnatt skulle jeg, min mann og to andre vennepar ta 24-bussen ned til sentrum fra Konnerud etter et lystig 40-års lag. På bussen satt en gjeng med feststemte unge gutter som trolig var et sted mellom 15-18 år. Gutta holdt liv i hele bussen med høylytt prat og latter.

Dette ville vanligvis ikke fått meg til å reagere, men når de plutselig satte i en samstemt sang om at ««Alle jenter er horer», så er det ikke lenger greit. Jeg snur meg til gutta, og sier at dette ikke var akseptabel oppførsel. Sangen opphørte, men jeg sitter likevel igjen med en ekkel smak i munnen. Hva skjer med samfunnet rundt oss, og holdningen som unge gutter viser ovenfor unge jenter? Det var flere unge jenter på bussen, og jeg antar at ingen av disse satte pris på guttas trall.

Jeg vil med dette rette et åpent spørsmål til alle unge gutter generelt, og til gutta på bussen spesielt: Tenk etter hva det vil si å kalle ei jente for hore, og det å si at alle jenter er horer. De fleste av dere har en mamma og kanskje en søster.

Hadde du vært komfortabel med å stå foran mammaen din eller søsteren din å gjenta det som ble sagt på bussen? Om svaret er nei, så dropp det, og når du er ute blant andre. Det handler om respekt. Det handler om respekt for mammaen og søsteren din. Det handler om respekt for alle jenter.

Du er en ung gutt nå, men snart en voksen mann. En mann som skal ta ansvar for sine handlinger. En mann dine foreldre skal være stolte av. En mann som kanskje en dag skal få sin egen datter. Tenk over dine handlinger og ord, og ta ansvar. Gå foran som et godt eksempel for alle gutter, og la være å omtale jenter på en nedlatende måte.