Det var så langt frem i tid, og det var mye annet å tenke på. Forsiden til VG dagen etter tildelingen av mesterskapet var at Wenche Myhre hadde kun fire uker igjen å leve og om hvordan begravelsen skulle bli. Det var også en 40 sider spesial om julepynt etterfulgt av at smarttelefoner tåler kulden dårlig. Dagbladet hadde avdekket at en person i USA hadde laget en snømann i hagen sin som så ut som en Ku Klux Klan-figur, og at blogge-pappaer scorer høyt hos damene.

Ikke rart jeg ikke brydde meg så mye om hvor verdensmesterskapet i fotball skulle spilles 12 år senere.

Nå er vi her, 12 år senere. Om ikke lenge kommer det en ny spesial med hvordan vi kan velge å pynte juletreet for at det skal se så flott ut som mulig, lage muffins med pepperkakesmak, og hva som er trendy i denne vinterens julebordsesong.

Og midt opp i alle disse viktige tingene i livet, skal verdensmesterskapet i fotball spilles. I Qatar, landet som allerede før 2010 begikk systematiske brudd på menneskerettigheter og som gikk over lik allerede da.

LES OGSÅ:

I 2022 skal de være vertskap for verdensmesterskapet i fotball. For å kunne utbetale erstatninger til alle de som har vært ofre som konsekvens av tildelingen, estimerer Amnesty International og en rekke andre organisasjoner, dette til 440 millioner dollar, som et minimumstall.

Bangladesh er et av landene som har hatt enormt mange arbeidere i Qatar. Disse arbeiderne har vært helt nødvendig for å kunne bygge opp og forberede til mesterskapet. Bangladesh er også ett av landene som skal støttes under årets tv-aksjon på NRK 23. oktober. Du kan velge å bidra til noen som kanskje trenger det mest, og kanskje lære litt mer om landet og folka der også.

Fire uker etter tv-aksjonen skal mesterskapet sparkes i gang. Med valgfri pizza i ovnen, en iskald cola, eller hva du ønsker, og med fjernkontrollen i hånda. Og beina på puffen.

Da kan du velge å bytte kanal.

Du kan velge å se noe annet. Du kan velge å bruke tid med de du er glad i, de du har rundt deg. Du kan velge. Når det gjelder VM i Qatar, er det få som fikk velge. Det er veldig mange som måtte. De måtte fordi familien de hadde var avhengig av det. Familien de hadde.

Nå er det min tur. Og din tur. Til å velge.

LES OGSÅ: