Gå til sidens hovedinnhold

Når helsesykepleiere i skolen blir omdisponert gir det signal om at barn og unge ikke er så viktige

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Å leve med en pandemi i samfunnet utfordrer oss alle, men kanskje alle mest barna.

Våren ble ikke som den pleier. Barn kunne ikke leke ute i skolegården, i barnehagen eller i gatene. Besøk var begrenset. Heller ikke høsten blir som den pleier fordi koronapandemien fortsetter å sette begrensninger i livene våre. Det er stadige oppblomstringer som fører til tiltak som påvirker vår vanlige livsførsel. Vi voksne kan takle det, men det gjelder dessverre ikke for alle barn.

Nå får vi litt for mange signaler om at helsesykepleiere fortsatt er omplassert fra skoler og helsestasjoner for å jobbe med koronaberedskap, og det gjør meg svært bekymret. Skoleåret er så vidt i gang, mange barn har gledet seg lenge til å se igjen venner, lærere og ikke minst helsesykepleier. En de kan prate med når livet er vanskelig, en de kan stole på og en de kan få trøst av.

Det tar tid å bygge gode relasjoner mellom voksne og barn. Helsesykepleierne må være der barna er for å bygge den tilliten det krever for å avdekke vold og overgrep. Helseminister Bent Høie har lenge vært tydelig på at helsesykepleiere skal skjermes, likevel vet vi at det fortsatt er altfor mange som er omplassert fra skole til korona tjeneste. Helsesykepleierne selv er bekymret for barn de ikke får fulgt opp. Det finnes ingen landsoversikt over hvor mange helsesykepleiere som er omplassert, men ifølge NRK er det bare i Oslo kommune 26 årsverk. Landsforeningen for helsesykepleie forteller om flere.

Når helsesykepleiere i skolehelsetjenesten blir omdisponert gir det et signal om at barn og unge ikke er så viktige. Det kan også bidra til å undergrave den viktige jobben helsesykepleierne gjør. Mange barn og unge har ikke fått det tilbudet de har behov for under pandemien. Det er flere årsaker til det, men nå som nytt skoleår er i gang igjen må vi forvente at kommunene prioriterer dette.

Man trenger ikke å være helsepersonell for å betjene koronatelefonen, foreta smitteoppsporing eller gjennomføre testing. Nå må kommunene være flinke til å tenke alternativer, og gi opplæring til annet personell slik at helsesykepleierne kommer seg tilbake til skolene og helsestasjonene. Barn og unge har krav på en skolehelsetjeneste, det står i kommunehelsetjenesteloven. Hvis barna våre ikke får de lovpålagte oppgavene de har krav på, må tilsynsmyndighetene inn og se på om det er et brudd på loven.

Vi må alle trå til i en krisesituasjon, og våren var spesiell. Vi står fortsatt midt oppe i en pandemi, alle bidrar inn i den felles dugnaden og for mange er det tøft. At situasjonen er vanskelig for mange kommuner skjønner jeg, men det skal ikke gå utover våre barn. Nå er det ikke lenger snakk om en akutt krise. Nå må vi få helsesykepleieren tilbake til barn og ungdom som trenger dem. Nå er de tilbake på skolen igjen og jeg forventer at kommunene er seg sitt ansvar bevisst, og sørger for at ingen barn eller ungdom opplever at den viktigste døren på skolen er stengt.

Les også

Kritisk til ledelsen etter koronasmitte: – Alt jeg får vite er fra andre kanaler

Les også

Spanske medier: Ødegaard testet positivt for korona

Les også

Tre barnehageunger koronasmittet – tre avdelinger stengt

Kommentarer til denne saken