Gå til sidens hovedinnhold

Når kommunen kjøper inn varer og tjenester, kan vi kreve at det skal være klimavennlig

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regjeringen har nå lagt frem klimaplanen for de neste ti årene. Den viser hvordan vi skal nå vårt mål under Parisavtalen, samtidig som vi skaper jobber og muligheter for folk. Hele samfunnet skal omstille seg til det bedre.

Det skal også Lier kommune.

Med denne klimaplanen blir det mer lønnsomt å velge miljøvennlig. De som kutter sine egne utslipp, skal tjene på det. Det gir muligheter til lokalt næringsliv til å utvikle ny teknologi og ta i bruk ny teknologi. Det skal være fornuftig økonomisk å kjøpe en elbil i stedet for en bensinbil.

Nå skal vi bruke offentlige innkjøp mer aktivt. Snart skal alle nye ferger og hurtigbåter være med lave eller ingen utslipp. Fra og med neste år skal alle nye biler som blir kjøpt inn av det offentlige, også i kommunene, være elbiler. I 2025 blir det bare bybusser uten utslipp.

Venstre skal jobbe lokalt for at også vår kommune stiller klimakrav. Når kommunen kjøper inn varer og tjenester, har vi mulighet til å kreve at det skal være klimavennlig. Det skaper omstilling i lokalt næringsliv, fordi de konkurrerer om å levere fremtidens løsninger. Samtidig reduserer vi egne utslipp.

Med Venstre i regjering går de norske klimagassutslippene ned. De er de laveste på 27 år. Nå skal vi nå klimamålet for 2030, og alle må bidra. Det gir store muligheter for å skape et bedre samfunn, med nye jobber og renere luft.

Klimaplanen er et historisk taktskifte i norsk klimapolitikk. Den må bli et taktskifte i Lier kommune også. Det er sånn vi kutter utslipp og skaper framtidas jobber.

Les også

Desember 2020: Våteste måneden målt noen gang

Les også

Her kom det en hel måneds nedbør på ett døgn – opprettholder farevarsel

Les også

Ett år med ny kommune. Bare én politiker får 6-er på terningen

Kommentarer til denne saken