Gå til sidens hovedinnhold

En gunstig låneordning som færre benytter

Artikkelen er over 3 år gammel

Veksten i Startlån til unge som vil kjøpe bolig har økt kraftig de siste årene, fram til i år.

DRAMMEN: Som tabellen viser, så har summen av Startlån økt kraftig til nesten 260 millioner kroner i fjor. Men, så langt i år er det lånt ut mye mindre midler, og kommunen vurderer nå å redusere rammen for Startlån.

Startlån er en meget gunstig låneordning for dem som er vanskeligstilte og vil inn på boligmarkedet. Dette er penger som kommunene låner fra Husbanken for så å låne ut igjen.

I Drammen kommune er lånerammen på 300 millioner kroner, men så langt har kommunen kun tatt ut 200 millioner.

– Vi vurderer nå om det er behov for å låne de siste 100 millionene, sier økonomisjef Roar Paulsen i Drammen kommune.

LES OGSÅ: Unge tar opp dyre forbrukslån for å finansiere boligkjøp

 

Mindre utlån

I årets første fire måneder er det kun lånt ut 45,1 millioner kroner, mot 108.8 millioner i samme periode i 2016. Foruten 200 millioner så har kommunen 49 millioner i ubrukte midler fra tidligere år å låne ut.

– Det stemmer at det er færre søkere i årets fem første måneder, men vi skal være forsiktige med å tolke tallene slik at det er mindre interesse. Antall søkere og utbetalinger varierer mye fra måned til måned, avhengig av boligmarkedet, sier Toril Løberg, virksomhetsleder tildeling bolig i helse- og omsorgstjenesten i Drammen kommune.

Startlån er en meget gunstig låneordning rettet mot personer med langvarige bolig- og finansieringsproblemer. For eksempel benyttes ordningen til Drammen kommunes ordning «Fra leie til eie», som bringer flere inn i boligmarkedet.

LES OGSÅ: 77 familier kjøpte boligen de leide

Lite mislighold

En annen sak er at det er svært lite mislighold av lånet. I 2014 og 2015 var det intet mislighold, mens misligholdet i fjor utgjorde 0,4 millioner kroner.

– Det er svært lavt mislighold, men så stiller vi også som krav at låntaker kan betjene lånet. Det fine med lånet er at vi ikke har krav til egenkapital, sier Løberg.

I dag er det nemlig et krav til bankene om at boliglånskunder selv skal dekke 20 prosent av det en bolig koster med egenkapital før de kan låne resten. Det er et av tiltakene myndighetene har satt inn for å få kontroll med utlånsveksten og boligprisøkningen i Norge. I Oslo er reglene enda strengere.

LES OGSÅ: Unge huskjøpere satt på vent

Her kan du lese mer om Startlån-ordningen i Drammen kommune

Slik søker du Startlån

Dersom du ikke får lån i banken kan du søke om å låne hele kjøpesummen hos kommunen.

Du kan få lån til en nøktern og egnet bolig med hensyn til pris, størrelse og standard

Det stilles ikke krav om egenkapital eller kausjon i annen bolig.

Startlån tildeles etter en behovsprøving. Det legges vekt på om du forventes å ha langvarige problemer med å finansiere eid bolig og om du har benyttet muligheten til sparing.

Er du varig vanskeligstilt med svært lav inntekt kan du også bli vurdert for et rente- og avdragsfritt lån kalt tilskudd til etablering,, som kan gis sammen med startlån. Dette nedskrives med 5 prosent årlig over 20 år.

Krav til søker:

  • Du må være over 18 år
  • Du må være varig økonomisk vanskeligstilt
  • Du må ha fast inntekt, eller være varig trygdet
  • Du må kunne betjene renter og avdrag på lånet
  • Dersom dere er et par og skal søke lån må begge stå ansvarlig for lånet

 

Kommentarer til denne saken