Gå til sidens hovedinnhold

Har spart i aksjer siden 1982: – Nå blir det enklere å bytte aksjefond

Artikkelen er over 3 år gammel

Erik Grinderud har spart i aksjer og askjefond siden 1982. Nå ser han at en ny ordning vil gjøre det lettere å bytte mellom aksjefond.

DRAMMEN: De siste ukene har Ole Jørgen Reichelt i SpareBank 1 BV reist rundt i Buskerud og Vestfold for å fortelle sine kunder om den nye aksjespareordningen. Torsdag var han i Drammen, der møtte han blant annet Erik Grinderud.

– Jeg har investert i aksjer og aksjefond siden 1982. Det har vært både oppturer og nedturer, og jeg opplevde også finanskrisen, forteller Grinderud til Drammens Tidende.

Han er nå pensjonist, men tenker fortsatt langsiktig med sin aksjesparing. For det gjelder å ha is i magen og ikke selge når kursene er på bunn. På lang sikt har aksjesparing gitt bedre avkastning enn bankrente.

– Til nå har det vært litt tungt å gå ut av et dårlig aksjefond og inn i et nytt på grunn av skatten. Det endres nå, sier han.

LES OGSÅ: Kutter ikke renta

Enklere

Det gjør det for de mange tusener av private personer som har formuer i aksjer og aksjefond. Fra fredag 1. september åpner nemlig ordningen med Aksjesparekonto. Her kan alle privatpersoner samle sine aksjer og aksjefond på en og samme konto.

– Den store fordelen er at du kan bytte aksjer og aksjefond uten å skatte av gevinsten før du tar pengene ut av kontoen, sier Ole Jørgen Reichelt, leder for Private Banking i Sparebank 1 BV.

For alle bankene har det vært et race de siste ukene for å ha den nye ordningen klar. Og for dem som har aksjer og aksjefond, så kan de flytte disse inn på aksjesparekonto skattefritt fram til nyttår.

Se faktaramme nederst i saken

LES OGSÅ: Vil kjempe om dine sparepenger – hvis du har penger nok

Bra for de fleste

– Dette er en god ordning for de aller fleste, sier Mathias Kolstad Holm, investeringsrådgiver i Nordea i Drammen.

– Men, dette er en ordning kun for spareprodukter som vi kaller høyrisiko, det vil si aksjer og aksjefond med minst 80 prosent aksjer. Og, dette gjelder kun fond og aksjer som er registrert i EØS-land. Eier du aksjer i for eksempel Apple, så omfattes ikke disse.

Det er heller ikke alle aksjer eller aksjefond som bør inn på en aksjesparekonto.

– Har du urealiserte tap på for eksempel aksjefond, så er det ingen fordel. Har du gevinst, så lønner det seg, sier Holm.

LES OGSÅ: Boligprisene kan falle – bank frykter psykologisk smitte

Som de profesjonelle

 

Aksjesparekonto gjør at privatpersoner nå enkelt kan investere i aksjer og aksjefond som de profesjonelle. Det vil si at du kan kjøpe og selge aksjer uten å måtte skatte av fortjenesten, før pengene tas ut av konto.

Det er også slik at du kan ta ut penger fra aksjesparekontoen så lange det er mindre enn eller tilsvarer innskutt beløp. Det vil si at du lar gevinsten være igjen i fondet.

– Det er først når du tar ut gevinsten at du må skatte for beløpet. Det er det vi kaller utsatt skatt, sier Håvard Røed Langerud, banksjef i Nordea i Drammen.

Foreløpig kan du opprette kun én aksjesparekonto hos hver tilbyder. Dette kan bli utvidet slik at du kan opprette flere konti, for eksempel for barn og barnebarn. Eller til andre spareformål.

LES OGSÅ: Sterkere krone gir billigere utenlandsferie

Gebyrer

– Dette blir en utfordring for bankene for det blir økt konkurranse, men for kundene er konkurranse bra, sier Mathias Kolstad Holm.

Allerede har noen banker varslet at de vil ta gebyr for å overføre aksjer og aksjefond til aksjesparekonto. Det har verken Nordea eller SpareBank 1 BV planer om nå.

– Det har kostet mye å utvikle den tekniske løsningen, men vi vil ikke kreve gebyrer ennå. For øvrig er det meget enkelt å skifte til aksjesparekonto, både i nettbanken og mobilbanken vår, sier Reichelt i SpareBank 1 BV.

LES OGSÅ: Dette tjente meglerfirmaene i fjor – god butikk på boliger

Aksjesparekonto

Aksjesparekonto er en konto hvor du kan samle alle dine aksjefond og aksjer. Fondene må ha en aksjeandel på over 80 prosent. Det vil si at du ikke kan flytte over kombinasjonsfond og rentefond.

Regjeringen har åpnet opp for aksjesparekonto slik at privatpersoner kan kjøpe og selge fond og aksjer uten at det utløser skatt på eventuell gevinst.

Regjeringen mener det vil bidra til at flere sparer og flere kjøper aksjer i norske bedrifter. Dessuten gir det mulighet til å bytte ut dyre og dårlige fond.

Flytter du alle fond og aksjer inn på en konto i løpet av 2017, slipper du å betale skatt på eventuell gevinst du har hatt på fondene og aksjene.

I 2018 kan du også flytte fondene dine inn på en aksjesparekonto, men har du gevinst på fondet, må du betale skatt av den før du flytter fondet.

Noen tilbydere av aksjesparekonto har varslet at de vil ta gebyr for overføring av aksjer og aksjefond, men gebyret skal dekke de faktiske kostnadene banken eller andre tilbydere har.

 

Kommentarer til denne saken