Frykter boligprisfall og har hevet renta inntil to ganger

RENTEØKNING: Kunder hos Pål Strand, aministrerende direktør i Sparebanken Øst, har opplevd inntil to renteøkninger den siste tiden.

RENTEØKNING: Kunder hos Pål Strand, aministrerende direktør i Sparebanken Øst, har opplevd inntil to renteøkninger den siste tiden. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Sparebanken Øst leverer gode resultater for 2016, men banken frykter boligprisfall, og enkelte kunder har fått to rentehevinger siste halvannen måned.

DEL

DRAMMEN: Distriktets største bank, Sparebanken Øst, tjente mer penger i fjor og øker utbyttet. Samtidig er konkurransen om bankkundene knallhard, og rentenettoen, som enkelt forklart er forskjellen mellom innskuddsrenter og utlånsrenter, går ned. Rentenettoen er viktig for hvor mye banken tjener.

– Vi tar markedsandeler og øker både på utlån og innskudd. Mens vi hadde nedgang på 2,5 prosent på utlån i 2015, så økte vi med 6,1 prosent i fjor, sier Pål Strand, administrerende direktør i Sparebanken Øst.

LES OGSÅ: Bank fikk refs av Finanstilsynet

Frykter boligprisfall

Nå kommer Finanstilsynet med nye tiltak for å bremse prisgaloppen på boliger. For eksempel skal låntakere som låner mer enn 60 prosent av boligverdien forplikte seg til å betale avdrag. Pål Strand tror de nye tiltakene først vil ramme boligprisene i Oslo.

– Hvorvidt det smitter over til Drammen er usikkert, men det er fare for korreksjoner her også.

– Betyr det at dere frykter et boligprisfall?

– Ja, vi frykter et boligprisfall også i våre områder. Mye går på psykologi som kan smitte fra Oslo. Det er også investorer som sitter på flere boliger, og blir de usikre så kan det komme mange boliger ut i markedet. Vi er veldig oppmerksomme på at boligmarkedet kan snu fort, men vi håper det blir en rolig utflating, sier Strand.

Samtidig understreker han at det er meget vanskelig å vurdere hvordan de nye tiltakene fra Finanstilsynet slår ut.

LES OGSÅ: Rentepress gir mindre inntekter

Satte opp renta

Rentenivået i Norge er lavt. Norges Bank valgte på siste rentemøte å ikke øke renten. En årsak er at inflasjonen, eller prisveksten, er så lav. Likevel, det har ikke hindret bankene i å sette opp sine utlånsrenter.

– Vi har gått gjennom flere av våre lån, og de som hadde rente på 1,75 og 1,80 prosent har fått en økning på 25 punkter, eller 0,25 prosentpoeng, sier Strand.

– Men banken har hatt flere renteøkninger den siste tiden?

– Noen kunder har sikkert fått to renteøkninger, andre bare én mens andre igjen ikke har fått noen renteøkning.

Den første renteøkningen kom i desember, mens den siste kom nå nylig.

LES OGSÅ: Bank jobber på spreng med mobil løsning

Konservative utlån

Rentenivået på lån i Sparebanken varierer kraftig, avhengig av hvor stor gjeldsgraden er og sikkerhet for lånene. Bankens billigste lån er til bygging av såkalte nullhus, grønne lån med effektiv rente på 1,88 prosent på et lån på to millioner, mens boligkreditt.no har landets nest billigste lån på 2,05 prosent. Disse to lånene topper lånebarometeret til Norsk Familieøkonomi.

– Andre lån er mye dyrere. Samtidig har vi en konservativ utlånsprofil. 80 prosent av våre boliglån er på under fire millioner kroner, og belåningsgraden har falt fra 56–57 prosent til 55 prosent.

LES OGSÅ: Lånekassen setter opp rentene

Nøkkeltall Sparebanken Øst 2016

  • Resultat før skatt: 427,4 mill. kroner (339,7 mill. kroner i 2015)
  • Resultat etter skatt: 331,2 mill. kroner (256,0 mill. kroner)
  • Egenkapitalavkastning etter skatt: 11,23 % (9,29 %)
  • Styret foreslår et utbytte pr. aksje på 4,00 kroner (3,30 kroner)
  • Driftskostnader: 284,3 mill. kroner (289,1 mill. kroner)
  • Samlet utlånsvekst siste 12 måneder: 6,1 % (-2,5 %)
  • Innskuddsvekst siste 12 måneder: 5,5 % (-1,8 %)
  • Ren kjernekapitaldekning: 17,21 % (16,29 %)

Artikkeltags