Vil ha 200 nye studieplasser til Drammen: – Dette er viktig for byutviklingen

FLERE STUDENTER: Drammen må kjempe for å få masterutdanning av revisoerer til byen mener Terje Gundersen, administrerende direktør i Svensson Nøkleby Advokatfirma ANS og Kåre Rødsæteren, partner og statsutorisert revisor i BDO.

FLERE STUDENTER: Drammen må kjempe for å få masterutdanning av revisoerer til byen mener Terje Gundersen, administrerende direktør i Svensson Nøkleby Advokatfirma ANS og Kåre Rødsæteren, partner og statsutorisert revisor i BDO. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

200 nye studieplasser til universitetet i Drammen. Det er en konkret oppgave som ledende næringslivsfolk nå jobber med.

DEL

DRAMMEN: Drammen må i enda større grad utnytte at byen er en universitetsby. Nå blir revisorstudiet endret, og da er det en mulighet for byen å tiltrekke seg studieplasser og fagfolk. Det mener Kåre Rødssæteren, statsautorisert revisor og partner i revisjonsfirmaet BDO i Drammen, og overtar som daglig elder fra nyttår.

– Det er slutt på bachelorutdanning av revisorer, heretter blir det kun masterutdanning. Dersom dette nye studiet skal være en reell konkurrent til eksisterende tilbud i Oslo, og tiltrekke seg de beste studentene og foreleserne, dersom dette studiet ønsker å utdanne fremtidens fremste revisorer, må USN legge studiet til Drammen. Det er enkelt å komme til Drammen, det tar ikke særlig mye lengre tid å ta toget til Drammen enn T-bane til f eks Nydalen, sier Rødssæteren til Drammens Tidende.

Han er selv foreleser ved MRR-studiet (master regnskap og revisjon) på Handelshøyskolen BI, og jobber nå konkret med å få Universitetet i Sørøst-Norge (USN) til å legge et nytt masterstudium til Drammen. Før hadde USN bachelorutdanning for revisorer – som ble registrerte revisorer – på Bakkenteigen i Horten og Bø i Telemark.

I tillegg har USN regnskapsutdannelse på Hønefoss.

– Alle de fem store er her

– Fordelen i Drammen er at det er kort vei til Oslo der alle de store revisjonsselskapene har hovedkontor, dessuten er alle de fem store representert i Drammen, sier Rødssæteren.

Han har tidligere jobbet i EY (Ernst & Young) i Drammen, men er nå partner i BDO som er i ferd med å flytte fra Knive til kinobygget på Bragernes. Dessuten har Deloitte, KPMG og PWC alle kontorer i Drammen sentrum.

– Det vi nå ser på er en ordning med en «industriell» masterutdanning, det vil si at studentene jobber 50 prosent og studerer 50 prosent. Da er vi avhengige av et samarbeid med næringen, sier Hans Olav Stubberud. Han er dekan ved avdeling for økonomi og samfunnsfag ved USN.

Saken fortsetter under faktaboksen

Fakta

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) er fjerde størst av Norges ti universiteter med over 18.000 studenter og rundt 1.600 ansatte.

USN er etablert på åtte steder i Vestfold, Buskerud og Telemark: Horten (Bakkenteigen), Drammen, Kongsberg, Ringerike, Bø, Rauland, Notodden og Porsgrunn.

Tilbyr studier på bachelor-, master- og doktogradsnivå fordelt på følgende fakulteter:

  • Fakultet for helse- og sosialvitenskap
  • Fakultet for humaniora-, idretts- og utdanningsvitenskap
  • Fakultet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag
  • USN Handelshøyskolen

Kamp med Horten og Hønefoss

Men, det blir en kamp. Både med hvor studiet skal plasseres, og opprettelsen av nye studieplasser. For både Horten og Hønefoss har i dag fagmiljøer og ønsker å ha studiet, dessuten blir det en politisk kamp for å få opprettet nye studieplasser.

I dag har USN på Kongsberg en slik industriell masterutdanning innen Systems Engineering, der studentene tar en toårig master over tre år ved å kombinere jobb og studier. Dette har vært en suksess, og det er samme modell som planlegges for revisorutdanningen.

En årsak til at revisorstudiet endres er at det komme en ny revisjonslov. Da vil det kun bli utdannet statsautoriserte revisorer, det vil si revisorer med mastergrad og nødvendig praksis.

– Dette er en stor diskusjon, vi er et lite universitet med åtte campuser, og vi har utdanning innen økonomi og ledelse på fem steder. Dessuten har vi fagmiljøene våre på Hønefoss og i Horten. Men, da ligger jo Drammen midt imellom, sier Stubberud.

– Drammen er ideelt

– Vi mener Drammen er ideelt for et slikt studium, sier Rødssæteren, som neste uke skal i møte med Stubberud og prodekan Birger Opstad ved USN om denne saken.

Det jobbes allerede intenst for å få til et slikt studium. Med på laget er blant andre Terje Gundersen, administrerende direktør ved Svensson Nøkleby Advokatfirma ANS.

– En annen sak er at det er flott å bo i Drammen. Jeg er fra Løten, og flyttet til Drammen fra Oslo i 2010. Nå bor jeg på Åskollen, og er tatt imot med åpne armer – det hadde ikke skjedd på Løten. Drammen har mange kvaliteter, og skal vi få til større tilflytting må vi ha flere kunnskapsarbeidsplasser. Da er et bedre studietilbud ved USN et viktig tiltak, sier Rødssæteren.

Dermed lanserer han også dette som et konstruktivt innspill til diskusjonen om hvordan gjøre Drammen mer attraktiv for innflyttere og næringsliv.

Artikkeltags