Designer fremtidens Porsche fra gutterommet

BILDESIGNZ: Erik Sætre med studentoppgaven som ga ham praksisplass som bildesigner hos Porsche. Hjemme på gutterommet i Røyken har han brukt juleferien til å tegne nye Porsche-modeller.

BILDESIGNZ: Erik Sætre med studentoppgaven som ga ham praksisplass som bildesigner hos Porsche. Hjemme på gutterommet i Røyken har han brukt juleferien til å tegne nye Porsche-modeller. Foto:

Juleferien har Erik Sætre brukt på å designe to nye konseptbiler for Porsche hjemme på gutterommet i Bødalen. Søndag reiste han tilbake til fabrikken i Tyskland.

DEL

RØYKEN: Erik Sætre er i ferd med å realisere drømmen sin, nemlig designe de kuleste bilene du vil kunne se på veien. Han har erfaring fra Land Rover, jobber i dag for Porsche og skal ta mastergraden hos Renault.

– Jeg studerte industriell design på NTNU i Trondheim. Der var det mye engineering, mens jeg var mer interessert i design, forteller han til Drammens Tidende.

Dermed bar det til Eker Design AS i Fredrikstad, ledet av Bård Eker, mannen som designet luksusbilen Koenigsegg og står bak båren Hydrolift. Her fikk han praksisjobb og gjorde sin masteroppgave med design av Hydrolift – båter. Samt den nye 38 fots redningsskøyten.

LES OGSÅ: Slik finner du bilens virkelige årsmodell

Døgnet rundt

– Jeg jobbet døgnet rundt i tre dager, jeg sov, dusjet og spiste hos Eker Design og samarbeidet tett med Bård Eker. Det var en opplevelse, sier han.

REDNINGSBÅT: Denne redningsbåten var Erik Sætre med på å designe for Eker Design AS.

REDNINGSBÅT: Denne redningsbåten var Erik Sætre med på å designe for Eker Design AS. Foto:

Sætre kunne fortsatt hos Eker Design, men det fristet mer med bildesign og han endte opp med jobb hos Land Rover i England. Her har han vært med og designet eksteriør på den nye Land Rover Discovery Sport, en modell som kommer sannsynligvis i 2019.

– Jeg fant ut at jeg ville lære mer om bildesign, og sa opp jobben for å kunne studere i Pforzheim i Tyskland.

LES OGSÅ: Spar tusenlapper på bilforsikringen

Praksis hos Porsche

En av hans studentoppgaver var design av en Le Mans – bil (Le Mans er det mest kjente 24 – timers baneløpet for biler). Dette designet vekket interessen hos Porsche, og dermed fikk han praksisplass hos den tyske luksusbil – produsenten, i konseptbil – avdelingen.

Nå jobber han med to konseptbiler, en toseters sportsbil og en luksusbil. Dette er utkast som han kan vise journalisten, men ikke får lov til å offentliggjøre, ennå.

– Jeg skal være hos Porsche fram til 28. februar, så drar jeg til Paris for å ha praksisplass og gjøre masteroppgaven min hos Renault, forteller han.

LES OGSÅ: Budsjettforlik kan koste bileiere 3 milliarder

BMW: Et forslag til en ny BMW.

BMW: Et forslag til en ny BMW. Foto:

Beintøft marked

– En nedtur å gå fra Land Rover og Porsche til Renault?

– Nei, det skjer mye spennende hos Renault. Blant annet skal de utvikle sin luksusutgave av Renault Espace. Og, det er muligheter for fast jobb hos Porsche, eller andre senere, sier han.

– Hvordan er det å komme inn som bildesigner?

– Det er beintøft. Et fagblad har vurdert antall studenter opp mot antall jobber, og regnet ut at det er vanskeligere enn å bli basketproff i NBA, men jeg har vært heldig. Det hjelper at jeg allerede har vært hos Land Rover, sier han.

LES OGSÅ: Opplever endelig suksess med bilmerke

Vil ha bil på veien

En ting er å tegne konseptbiler. Disse lages ofte i modeller i størrelse 1:3 eller 1:4. Ofte er konseptbiler slike bilprodusentene presenterer på bilutstillinger, mens om sjeldent kommer i produksjon. Likevel er det flere av ideene ved konseptbiler som blir brukt i andre modeller.

Det Erik Sætre ønsker mest er å kunne designe biler som vil rulle på veiene. For det ville vært morsomt å se det han selv hadde designet bli tatt i bruk.

– Nå er det vel ikke mulig å leve av bildesign i Norge?

– Nei, det blir nok jobb hos en av de store bilprodusentene i utlandet, men det er mange som har spennende ideer og gode designsentre. Likevel, jeg trivdes veldig godt hos Eker Design, og det skal ikke utelukkes at jeg kommer hjem, en gang.

LES OGSÅ: Tjener penger på å leie ut bilen sin

Her er designbloggen til Erik Sætre

KONSEPTBIL. En av mange konseptbiler som Erik Sætre har laget utkast til.

KONSEPTBIL. En av mange konseptbiler som Erik Sætre har laget utkast til. Foto:

Artikkeltags