Skjulte formuer for over en halv milliard

SKATTEDIREKTØR: Hans Christian Holte.

SKATTEDIREKTØR: Hans Christian Holte. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I fjor ble det innmeldt 569 millioner kroner i lignet formue som hadde vært skjult i utlandet av skattytere bosatt i Buskerud. Samtidig ble det skjult 14 millioner kroner i inntekter fra beskatning.

DEL

BUSKERUD: Det viser tall fra Skatt sør. Tallene kommer fram etter at skattevesenet gikk ut med tilbud om skatteamnesti, en ordning der skattytere slipper å betale tilleggsskatt på opptil 60 prosent hvis de på eget initiativ tar kontakt med Skatteetaten. Skattyteren slipper også anmeldelse. De må likevel betale inntekts- og formueskatt på de beløpene som er unndratt, i tillegg til renter.

I løpet av 2014 kontaktet 46 personer Skatt sør for å be om frivillig retting, såkalt skatteamnesti. 13 av disse var registrert som skatteytere til Buskerud melder Skatt sør. I fjor ble det fattet vedtak i totalt 35 saker, hvorav 12 i Buskerud. Dette gjelder saker innmeldt i 2012 og tidligere år. Det er foreløpig ikke fattet vedtak i alle saker innmeldt i 2014.

I løpet av de sju siste årene har ordningen med skatteamnesti tilført statskassen i overkant av 1,2 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Triksene som kutter skatten før nyttår

Jakter i utlandet

Selv om stadig flere benytter seg av ordningen med skatteamnesti, venter ikke Skatteetaten på at nordmenn kommer på eget initiativ for å rapportere inn skjulte formuer i utlandet.

- ­Der den rause ordningen med skatteamnesti er gulroten, kan du si at økt kontrollarbeid er pisken. Vi sender stadig flere henvendelser til utenlandske skattemyndigheter hvor vi ber om informasjon i skattesaker. Vi får stadig bedre svar fra land som tidligere knapt besvarte henvendelsene våre, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Nordmenn som skjuler penger i utlandet har plassert pengene i hovedsakelig europeiske banker. Sveits befester posisjonen som det mest populære landet å skjule midlene i.

- I dag har Norge avtaler om informasjonsutveksling med nesten samtlige skatteparadiser verden over, også Sveits. Flere avtaler vil komme i de nærmeste årene. Konsekvensen er at det blir stadig vanskeligere å skjule formuer i utlandet, sier Holte.

LES OGSÅ: Sparer 75 millioner på skattekutt

Swissleaks

Aftenposten kan i dag fortelle at 111 klienter med tilknytning til Norge hadde 2,8 milliarder kroner på konto i HSBC i Sveits. Dette kommer fram fra «SwissLeaks», opplysninger fra HSBC som er lekket til avisen Le Monde, og som journalister i flere land, blant annet fra Aftenposten, har samarbeidet om å jobbe med.

Mens andre land har fått innsyn i skatteopplysningene fra franske myndigheter, så har Norge ikke bedt om slikt innsyn, ennå, skriver Aftenposten.

LES OGSÅ: Kjempet mot Skatt sør i fem år - og vant

Artikkeltags