Rentepress gir mindre inntekter

RENTE: Lav rente gir mindre inntekter for Sparebanken Øst.

RENTE: Lav rente gir mindre inntekter for Sparebanken Øst. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Sparebanken Øst merker nå at de lave rentene gir mindre fortjeneste. Men tap og mislighold er kraftig redusert.

DEL

DRAMMEN/ØVRE EIKER:Distriktets største sparebank fikk i første kvartal i år et resultat før skatt på 90,0 millioner kroner, ned fra 108,4 millioner kroner på samme tid i fjor. Hovedårsaken er et fall i netto renteinntekter på mer enn åtte prosent.

«Konkurranse og fallende rentenivå fører til press på utlåns- og innskuddsrenter og reduserte inntekter fra kunder.» skriver banken i kvartalsrapporten.

– Lav rente gir utslag. Dermed blir det enda viktigere å kutte kostnader, sier Pål Strand, banksjef i Sparebanken Øst.

LES OGSÅ: Denne banken går mot strømmen

Færre tap

På den positive siden har baken avviklet flere tidligere misligholdte og tapsutsatte engasjementer. Dermed er tapene mindre, og samtidig har banken kunne inntektsføre renter fra disse engasjementene.

FÆRRE TAP: Pål Strand er fornøyd med færre tap i første kvartal.

FÆRRE TAP: Pål Strand er fornøyd med færre tap i første kvartal. Foto:

– Det har vært en kontinuerlig jobbing med å redusere tap og mislighold, sier Strand.

Nå hjelper det for banken at 85 prosent av utlånene er knyttet til personmarkedet. Med lavere renter og stigende boligpriser blir det færre som ikke klarer å betjene boliglånet, eller hvis det går galt så er boligverdien god i forhold til panteverdien.

LES OGSÅ: Her blir det museum

Øker på bedrift

– Vi har i første kvartal økt på bedriftsmarkedet, med i underkant av én milliard kroner. Det er en økning på 21,9 prosent, og det skyldes blant annet et nytt team på bedriftsmarked hos oss, sier banksjefen.

For første gang siden 2012 øker de nå på bedriftskunder. For dem er kunder opptil 100 millioner kroner de mest aktuelle.

Rentenivået i Norge er nå rekordlavt, og onsdag er det nytt rentemøte i Norges Bank, men ekspertene regner ikke med noe nytt rentekutt nå. Konkurransen om lånekundene er knallhard og banken forventer fortsatt press på marginer på utlån til personkunder.

LES OGSÅ: Bankene finregner på rentekutt

Usikkerhet

Samtidig er usikkerheten i norsk økonomi stor, og banken forventer stor usikkerhet utover i 2016. Lav oljepris har rammet næringslivet spesielt på Vest – og Sørlandet, mens Sparebanken Øst har en kundeportefølje som i liten grad er direkte påvirket av lavere aktivitet i oljesektoren.

LES OGSÅ: Skal dele ut 34,2 millioner i gaver

Her finner du børsmeldingen fra Sparebanken Øst

Artikkeltags