Gå til sidens hovedinnhold

Næringslivet skaper arbeidsplasser. De vedtas ikke av politikerne

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Drammen kommune kan- og må legge til rette for næringsutvikling- og etablering som skaper flere arbeidsplasser i privat sektor. Det gjøres gjennom god arealpolitikk, forutsigbar og positiv byggesaksbehandling og aktiv tilrettelegging for bedrifter.

Det må legges til rette for nye næringsarealer innenfor kommunegrensene og i samarbeid med omkringliggende kommuner. Plan- og byggesaksavdelingen må være profesjonell, tidsbesparende og med en positiv innretning. Kommunenes ansatte med ansvar for næringsutvikling må ha et bredt kontaktnett, besøke næringslivsaktørene og lytte til hva de forteller om sine behov.

Drammen kommune må være med å promotere Drammen som den kommunen og byen hvor det lønner seg å gjennomføre en etablering av ny virksomhet eller flytte til fra andre steder i landet.

Vi i Drammen liker å sammenligne oss med kommuner og byer som for eksempel Lillestrøm hvor seilene er «fylt av medgangsvind» om dagen. Nå skal det sies at Lillestrøm har en fantastisk beliggenhet på grensen til Oslo og på vei til Gardermoen, men kommunens politikere og ansatte har også vært fremoverlent i flere år (etter å ha lært av Drammen tidligere).

Det er egentlig ingen grunn til at Drammen skal henge etter. Vi ligger nær Oslo som et knutepunkt mellom Telemark og Vestfold-byene i sør og industrimiljøet på Kongsberg i vest. Vi er et intermodalt knutepunkt med en av Norges største havner, jernbane og viktige hovedveier som E-18 og E-134. I tillegg har Drammen allerede et godt fungerende- og allsidig næringsliv.

Hva kan så kommunen og politikerne bidra med for at det skal skapes flere arbeidsplasser i Drammen?

Løsningen består ikke av et enkelt virkemiddel. Løsningen består av innsats på mange enkeltområder som i sum gjør det attraktivt å starte ny virksomhet eller flytte en allerede eksisterende bedrift til Drammen. I dag er det slik at bedriftene flytter dit hvor de finner kvalifisert arbeidskraft, og ikke som i tidligere tider hvor folk måtte flytte dit fabrikkene lå. Hvis Drammen klarer å tiltrekke seg innbyggere med kompetanse vil bedriftene flytte etter.

I tillegg til god arealpolitikk, forutsigbar og positiv byggesaksbehandling, aktiv og operativ kommunal tilrettelegging for bedrifter, må vi bygge nok- og riktige type boliger. Vi må sørge for et godt tilbud innen idrett, kultur og friluftsliv. Vi må sikre trygge- og gode oppvekstvilkår for barn og ungdom. Vi må satse på skole og utdanning for barne- og ungdomstrinnet. Universitets- og høyskole- tilbudet må utvikles og forsterkes. Vi må tilby helsepleie som fungerer godt og det må skapes bysentre og tettsteder hvor folk har lyst til å oppholde seg med høy grad av sikkerhet og et allsidig servicetilbud.

LES OGSÅ:

Les også

Ole inviterte alle bekjente til pølser på bursdagen: – Aner ikke hvor mange som kommer

Les også

Full strid etter flytting av parkeringsplasser: – Er direkte dustete

Les også

Klar beskjed om byutvikling: «Politikerne må tørre å ta tøffe avgjørelser og stå i dem!»

Les også

Stykket stiller opp med millioner til gründerfond: – Det er viktig å skape arbeidsplasser

Kommentarer til denne saken