(Eikerbladet)

Naser Khalil driver Khalilo Tapas og Khalilo steakhouse i Hokksund. Han åpnet begge restaurantene under koronapandemien og har klart å få begge stedene til å gå rundt helt siden oppstart. Etter regjeringen la fram de nye koronatiltakene mandag kveld er Khalil mer bekymret enn han har vært tidligere.

- Vi ble overrasket da tiltakene kom så fort, det ble veldig vanskelig, sier Khalil til Eikerbladet.

LES OGSÅ: Flere lærere ute av jobb grunnet smitte på ungdomsskole: – Bruker kreative løsninger

– Ingen som tenker på oss

Khalil har bestemt seg for å stenge en av to restauranter i Hokksund de neste fire ukene. Da falt valget på tapas restauranten. Den stenger han førstkommende mandag.

– Det er over 85 prosent av kundene som har avbestilt bordene sine i tiden fremover. Vi pleier å ha full restaurant i helgene og nå er nesten alt avbestilt, det går ikke. Vi tilbyr også take away, men folk synes ikke det blir det samme å spise tapas som take away som å sitte inne i restauranten med god atmosfære. I tillegg er alle julebord avbestilt, sier restaurantsjefen.

Han forteller at tiden som restaurantdriver har vært en berg-og-dal-bane.

– Dette ødelegger alt. Vi har ikke råd til å ha ansatte på jobb og jeg har allerede kjøpt inn alkohol og dyr julemat for sesongen, så jeg taper veldig mye penger, sier Khalil som anslår at han taper over 100.000 kroner på en helg.

Han jobber selv opptil 16 timer om dagen i og med at han ikke har råd til å ha ansatte i jobb. Sånn har han holdt på helt siden han startet restaurantene.

– Jeg blir sliten, men det har gått greit. Nå føler jeg vi og resten av bransjen blir straffet av regjeringen. Det virker som om ingen tenker på oss. Vi har et stort problem nå for vi har høye utgifter med blant annet strøm og andre faste avgifter som må betales, sier Khalil.

LES OGSÅ: Etter flere måneder med problemer på Ormåsen er det enda ikke fikset: – Frustrasjonen er til å ta og føle på

Stenger helt ned

Morten Olsen, fra Olsen på hjørnet forteller til Eikerbladet at de har stengt hele restauranten og at den forblir stengt til over jul.

– Vi har et cateringselskap i tillegg, så det er det vi driver med foreløpig. Det er trist å måtte stenge nå inn mot jul, men vi har vært gjennom dette noen ganger nå, så vi vet gangen i det, sier Olsen.

Han forteller videre at de var forberedt på at dette kunne skje og at de derfor har tatt inn færre varer enn de i utgangspunktet ville gjort. Etter mandagens nye tiltak har de også permittert alle ansatte.

– Vi håper lønnsgarantiordningen kommer på plass, så de ansatte får lønn. Det er kjedelig å permittere alle nå fram mot jul.

For Olsen på Hjørnet i Mjøndalen betyr nedstengningen et betydelig tap for omsetningen. Han hadde i tillegg flere bestillinger på catering som skulle dekke mat til mange mennesker. Olsen forteller at han til nå har fått avbestillinger på catering for 500–600 personer.

– Det er fort snakk om en million kroner i tapt omsetning. Avbestillingene startet allerede i slutten av november, og nå må vi stenge helt. Hvis vi får tilsvarende ordninger som tidligere, så skal vi klare oss.

Restauranten har nesten ukentlige ulike konserter og andre arrangementer i lokalene i Mjøndalen. Konsertene som skulle være fram mot jul var utsolgt, men Olsen forteller at det er viktig at de tar sin del av dugnaden for å få en slutt på smittespredningen. Han forteller at han selv er smittet av korona og fortsatt i isolasjon etter ti dager.

– Jeg må være feberfri for å gå ut av isolasjon, og det er jeg ikke helt enda, men jeg håper å komme ut i løpet av noen dager.

LES OGSÅ: – Har vært helt avhengig av støtte fra næringslivet

Onkel Thor

ENDRET 13:36: Onkel Thor har sett seg nødt til å stenge.

- Som en konsekvens av nylig innførte regler, retningslinjer, påbud, anbefalinger og så videre, ser vi oss dessverre nødt til å stenge restauranten fra og med torsdag 16. desember og frem til det er forsvarlig å åpne opp igjen. Men, fortvil ikke – vi kommer tilbake med enda mer iver og pågangsmot enn noen gang, skriver de på sin Facebook-side

LES OGSÅ: Hvilken nisjebutikk i Øvre Eiker yter best service?