300 milliarder dollar kan gi oss 20 år til klimaomstilling

KAN KJØPE TID: Et flyfoto viser et regnskogområde i delstaten Pará i Brasil ved siden av et avskoget område som eies av kvegbønder. Bildet er tatt i september. Ved å gjøre jorda grønnere igjen kan vi binde nok CO2 til å utsette klimakatastrofen og kjøpe oss tid til omstilling, mener FN-eksperter. Foto: AP / Rodrigo Abd / NTB scanpix

KAN KJØPE TID: Et flyfoto viser et regnskogområde i delstaten Pará i Brasil ved siden av et avskoget område som eies av kvegbønder. Bildet er tatt i september. Ved å gjøre jorda grønnere igjen kan vi binde nok CO2 til å utsette klimakatastrofen og kjøpe oss tid til omstilling, mener FN-eksperter. Foto: AP / Rodrigo Abd / NTB scanpix Foto:

Av

Ved å dekke utarmede jordområder med trær og planter kan verden stabilisere CO2-utslippene og kjøpe seg mer tid til grønn omstilling, mener FN-eksperter.

DEL

Ved å dekke utarmede jordområder med trær og planter kan verden stabilisere CO2-utslippene og kjøpe seg mer tid til grønn omstilling, mener FN-eksperter.

300 milliarder dollar trengs for at planen skal lykkes, ifølge Castro Salazar, lederen for FNs organisasjon for ernæring og landbruk FAO. Da kan om lag 900 millioner hektar jord som er ødelagt av overbeiting, avskoging eller utarmende jordbruk, igjen bli frisk nok til å binde CO2, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Ifølge Salazar vil dette være nok til å stabilisere klimautslippene slik at vi kan få 15–20 år ekstra til den store omstillingen som må til for å avverge en klimakatastrofe.

Nøkkelen: - Riktig bruk av gjødsel

– Det vil være det minst kostbare alternativet vi har mens vi venter på at teknologi innen energi og transport har modnet og er tilgjengelig i markedet, sier Salazar.

Nøkkelen til å lykkes er ifølge FAOs eksperter riktig bruk av gjødsel. Både for mye og for lite gjødsel får skylda for at mye matjord har blitt ødelagt.

Sjefsforsker Barron J. Orr ved sekretariatet for FN-konvensjonen for bekjempelse av ørkenspredning (UNCCD) mener landjorda må bli en del av løsningen på klimaproblemet.

– Vi har mistet den biologiske effekten av jorda. Det må vi snu om på, sier han.

Artikkeltags