Stor dag for liten hund

Artikkelen er over 3 år gammel

Det var mange blide haler, men få bjeff å høre da Vestfold-Buskerud Dachshundklubb inviterte til «Ellevill Dachshunddag» i Drammen Hundepark lørdag.

DEL

NEDRE EIKER: 60–70 hunder med dachsfrelste eiere hadde funnet veien til hundeparken i Solbergelva.

– Planen var å kjøpe en helt annen rase, men det ble likevel enda en dachs, smiler Anja Thomson, mens hun kjærlig stryker fire måneder gamle Louie, av typen korthårede dvergdachs, over pelsen. 

Fra før har hun en 13 år gammel strihåret dachs. I dag har hun tatt turen til hundeparken for å sosialisere lille Louie.

– Jeg er jo egentlig ei skikkelig dachsdame! Rasen har riktig størrelse, en sjarmerende personlighet og ikke minst et vakkert utseende. De er jo bare sååå vakre, sier hun, og ser ømt på Louie.

Og Anja er ikke alene om å være nesegrus betatt av rasen. Ifølge leder i Vestfold- Buskerud Dachshundklubb, Anne Mette Kirkemo, har en dachseier gjerne to eller flere hunder.

LES OGSÅ: # Ensom

– Hakket mer gærne

Det var ingen påmelding eller prøver under lørdagens arrangement.

Leder i Vestfold og Buskerud Dachsklubb, Anne Mette Kirkemo sammen med sju år gamle Francko.

Leder i Vestfold og Buskerud Dachsklubb, Anne Mette Kirkemo sammen med sju år gamle Francko. Foto:

– Poenget med dagen, som arrangeres én gang i året, er at den skal være en drop- in-dag. Formålet er å treffe andre to og firbeinte hundevenner,  kanskje høre et foredrag, eller delta på ulike aktiviteter som rallylydighet eller agility, sier Anne Mette, og legger til at mange også  kommer for å få med seg det store utvalget av diverse dachshundprodukter.

Skal vi tro lederen i hundeklubben, er nettopp dette noe mange dachseiere er opptatt av.

– Jeg tror dachsfolk er hakket mer gærne enn andre hundeeiere. Å selge klær med dachsmotiv eller andre effekter, er ikke vanskelig, ler Anne Mette.

Selv har hun med seg den ene av sine fire hunder; snart sju år gamle Franko, av typen strihåret dachs. Franko bruker Anne Mette som sporhund når hun driver ettersøk av skadet hjort eller vilt. I tillegg til å være leder av dachshundklubben, sitter Anne Mette også i fallviltgruppa i Lier. Frankos tre dachsvenninner hjemme, er av samme type, men de brukes til rådyrjakt.

LES OGSÅ: Ny nisjebutikk i byen

Ni forskjellig typer

Det finnes ni forskjellige typer dachser; strihåret, langhåret og glatthåret. Hver type kommer i tre størrelser: Standard, dverg og kanin.

Selv om hundeklubben har rundt 300 medlemmer, og er større enn Oslo-klubben, er ikke Anne Mette enig i at dachsen er blitt en motehund.

Sju år gamle Franko på sjarmtokt etter godbiter under lørdagens dachstreff.

Sju år gamle Franko på sjarmtokt etter godbiter under lørdagens dachstreff. Foto:

– Tallene har holdt seg stabile de siste årene. Mens den stri- og glatthårede typen brukes mye til jakt og sporing, er den langhårede typen mest brukt som familiehund. Dachser er trivelige og sosiale hunder, men det er viktig å velge oppdretter med omhu, sier hundeklubblederen, og legger til at de tre dachstypene trenger litt ulikt pelsstell.

– Den strihårede typen trengs å nappes to ganger i året, den langhåret må børstes, mens den glatthårede må gås over med et pusseskinn! ler Anne-Mette.

LES OGSÅ: Gode tider for Pus og Passopp i Drammen

En skikkelig tøffing

Lene Midtsundstad er også ihuga fan og har vært dachseier siden 1986. Med seg til Solbergelva har hun åtte måneder gamle Hedvig og tre år gamle Pocko.

– Dachsen er en allsidig hund; den er både en kosehund, jakthund og vakthund, mener Lene.

Venninnen Hilde Knutsen har tre dachser, som alle brukes i jakt.

– Jeg må le når jeg hører folk si at de vil ha en liten hund og velger dachs. Dachsen er en stor hund i en liten kropp! Og den kan være både sta, egen og tøff, sier Hilde.

– Sist gang dachstispa vår var på grevlingjakt, holdt hun på i fem timer inni grevlinghiet og kom ut uten begge fortennene! Ingen tvil om at dachsen er en skikkelig tøffing i en liten kropp, mener Hilde Knutsen.

Artikkeltags