DRAMMEN: Morsmelk er ifølge Helsenorge.no den beste maten for spedbarn. Morsmelk gir viktige helsefordeler for mor selv, men både fullamming og delamming vil gi helseeffekter for både mor og barn.

Helsedirektoratet anbefaler at man ammer hele det første året, og gjerne lenger dersom mor og barn trives med det. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at barn ammes i to år.

Så at barnehagen Stine Pedersen Svarthe har barnet sitt i, opprettet det hun og andre føler er et forbud mot amming i barnehagen, reagerte hun sterkt.

– Muntlig har en mamma i barnehagen fått beskjed om at det var en hendelse der en mann ikke likte det han så i garderoben på småbarnsavdelingen, forteller Svarthe, og sikter til at moren ammet barnet sitt der.

Mødre i Solstreif Steinerbarnehage skal ha fått beskjed om at de kan amme på personalrommet, som er ut av avdelingene og inn i et annet tilbygg.

– Urimelig

Det hele skal ha startet høsten 2022, da under tilvenning i barnehagen. Da skal foreldrene ha fått beskjed om at man ikke kunne amme inne i barnehagen, og det ble også tatt opp på et velkomstmøte til.

Begrunnelsen som ble gitt fra barnehagen var at det tok for stor plass, men det skal heller ikke ha vært lov til å sette seg på en stol eller flytte seg inn på avdelingen der det var nok av stoler og plass til å amme barnet sitt.

– Noe som burde være den naturligste ting i verden å gjøre, spesielt i en barnehage, påpeker Svarthe.

Hun er ikke fornøyd med forklaringen fra barnehagen om forbudet.

– Det oppleves urimelig, da det er stor nok plass til å amme.

Svarthe forteller at forbudet er blitt tatt opp i samarbeidsutvalget (SU) i barnehagen, og at det har vært stor motstand fra foreldre.

– I et referat fra et SU-møte står det at amming skal foregå på personalets pauserom, eventuelt tilbaketrukket i hagen. Skriftlig er det en oppfordring og et tilbud, men muntlig er det et forbud. Når mødre ammer andre steder enn det som er oppfordret, får vi kritikk med barnet til stede.

Les også

Vi ble med en travel sommerdag på føden: – Det jeg elsker med denne jobben

– Bør normalisere amming

Barn under tolv måneder, altså ett år, defineres som spedbarn. På småbarnsavdelinger i barnehager er det barn som både er spedbarn og småbarn.

– Beskjeden er at det ikke er lov å amme i garderoben eller på avdeling, uavhengig av alder på spedbarnet/barnet. Fordelene av morsmelk og amming forsvinner ikke bare fordi et barn kan gå, finne fram puppen selv eller prate.

Svarthe driver Bare Bra Barnemat, som jobber for at foreldre skal være trygge når de skal lage barnemat selv, og hjelper til med å finne gode alternativer fra butikken.

Gjennom jobben opplever Svarthe at det for mange fortsatt er skambelagt å amme offentlig.

– Når personalet må håndheve «tilbudet» om å amme andre steder, oppleves det som at det å amme barnet sitt er noe å skamme seg over. Det er ikke riktig verken for meg som ammer, barnet mitt eller de ammende mødrene som kommer etter meg. Barnehagen bør være med på å normalisere amming, det er den naturligste ting i verden.

Tilbyr egnet rom

Svarthe delte tirsdag kveld et innlegg om ammenekten i barnehagen på Instagram-profilen til arbeidsplassen sin. Innlegget har tidlig onsdag ettermiddag fått 260 kommentarer og i underkant av 1.000 likerklikk. Innlegget er også delt i forskjellige Facebook-grupper.

Flere i kommentarfeltet påpeker at de ikke hadde brydd seg om forbudet, og hadde fortsatt å amme. Flere andre skriver at det ikke er lov i barna deres sin barnehage heller.

I en tekstmelding skriver styrer i Solstreif Steinerbarnehage, Gro Løkken, at hun ikke har mulighet til å svare på telefon for øyeblikket, men at det absolutt ikke er forbudt å amme i deres barnehager.

– Vi tilbyr et egnet rom som står til disposisjon. Her er det sofa og lenestoler hvor man kan sitte uforstyrret med barnet sitt. I den varme tiden kan også uteområdet med gapahuken benyttes for tilbaketrukket ammestund for de aller minste om det skulle være behov, skriver Løkken.

– Men foreldre opplever det som et forbud, hva tenker du om det? Og kan folk amme i garderoben ved henting?

– Barnehagen har en tydelig policy for ivaretakelse av de små barna og tilrettelegger for dette. Vi er opptatte av at barnet får ro i ammesituasjonen. Barnehagen tilbyr egnet rom til amming av hensyn til barnet som skal ammes og de øvrige barna i barnehagen. Dette er en pedagogisk avgjørelse som alle foreldre er informert om. Dette for å ivareta barnets beste i bring- og leveringssituasjoner, svarer Løkken på tekstmelding.

– Amming er mer enn mat

Daglig leder Stine Treider Arnesen i Ammehjelpen sier at det er trist at foreldre og barn opplever et forbud mot ammin. Hun sier til Drammens Tidende at det ikke finnes noe forbud mot å amme i Norge, og at man kan amme hvor og når du vil – uansett barnets alder.

– Der du har rett til å være, har du også rett til å amme. Barn som ammes har lov til å spise offentlig, akkurat som alle andre mennesker. Amming er også mer enn mat, skriver hun i en e-post til Drammens Tidende, hvor hun påpeker at amming er mer enn mat:

– Du kan amme offentlig uansett om barnet ditt er sultent, tørst, trøtt, trenger kos og trygghet, eller om det er en blanding av alt.

Ammehjelpen har ingen tall på hvor mange som opplever offentlig amming som problematisk, meddeler Arnesen.