Gå til sidens hovedinnhold

Neste valg og politiske taburetter ser ut til å være viktigst

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nyheten om at Høyre har gjort helomvending i spørsmålet om bypakka slo ned som ein bombe i Drammen. Mye tyder på at valgtaktiske hensyn har vært avgjørende for beslutningen.

Det er ikke mer enn et år siden Høyre og Ap sto sammen på pressekonferanse og var strålende fornøyd, fordi de var blitt enige om den dyreste pakkevarianten - til 14,4 milliarder kroner. Alternativet til bypakke og bommer er kø, kork og kaos, var budskapet den gang.

Nå er alt dette glemt. Neste valg og politiske taburetter ser ut til å være viktigere. Nå begynner KrF og Ap også å lure på om de tør å stå på vedtaket.

LES OGSÅ: Har du falt av bomsaken? Få oversikten her

Rundt omkring i verden blir det satt nye varmerekorder, og isen smelter både i nord og sør. Klimaendringene kommer fortere  enn selv de  største pessimistene trodde for få år siden.

Mer enn noen gang trenger vi politikere som kan se  lenger enn neste valg, og som tør å gjøre upopulære vedtak.  Skal vi nå klimamålene, må det gjøres tiltak.

Det såkalte  «grønne skiftet» kommer ikke rekende på ei fjøl,  alle må ta et tak.

LES OGSÅ: Den store bomdebatten: - Med slike venner, trenger du søren ingen fiender!

Det er ingen som ønsker bommer for å plage folk, men prinsippet om at forurenser betaler er rettferdig.  Inntektene skal blant annet brukes til å styrke kollektivtrafikken, og bedre forholdene for syklistene. Det skal bli flere sykkelveier , billigere buss, og flere bussavganger. Det vil føre til at flere velger bort bilen, som igjen vil føre til mindre kø, mindre utslipp og et bedre bymiljø. Med den forurensede luften vi har i Drammen, vil tiltak mot bilisme  være bra for folks helse!

LES OGSÅ: Ingen garantier for Holmenbrua eller Strømsåstunnelen fra ministeren: - Trodde virkelig Høyre at de kunne holde innbyggerene for narr frem til valget?

Høyre bruker argumentet om at bommene rammer urettferdig. Mange må bruke bil, og har dårlig råd. Dersom det er bekymringen, kan dette ordnes med et fond fra inntektene, som kan tilbakeføres til disse etter en søknad. Da vil «svake grupper» slippe å bli utpekt som ansvarlige for Høyres mangelfulle klimapolitikk, og vi beholder Buskerudpakke 2.

Det er til beste for barn og unge som skal leve videre etter at dagens beslutningstakere har sagt takk for seg.  

Kommentarer til denne saken