Ni korona-vettregler: Nå gjelder å ta en for laget, mer enn å fremme eget behov

Av
DEL

MeningerHer er 9 råd for vanskelige dager.

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går. Vurder om turen du planlegger må gjennomføres. Er det alternativer? Hjemmekontor gir deg mer tid, fordi du slipper reiseveien. Det mest effektive for deg, er kanskje ikke det mest effektive med tanke på smittevern.

2. Tilpass turen etter evne og forhold. Ta hensyn til dine medmennesker der du puster og peser langs elv og sti og er en potensiell smittebombe. I skyen som henger igjen etter deg på gangstien, eller i et eller annet fellesområde, er det kanskje millioner av virus. Oppfør deg som om du allerede er smittet. Selv om trikoten er av det glatte slaget, overlever viruset også på overflater.

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel. Skredet kan komme når som helst nå. Det er smitte der ute som det ikke kan gjøres rede for. Været innbyr til turer og uteliv. Utelivet i Oslo er stengt ned og ølkranene er skrudd ettertrykkelig igjen, fordi mange nok tenkte «meg, meg, meg.» Eller som min kloke mor sa om det samme: «først meg selv og så meg selv, og så meg selv igjen. Og så min neste hvis det er til beste for meg selv.» Det er fristende å ta en Atle Antonsen og si « ta deg sammen´a!»

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer. Viruset kan treffe deg, når du minst aner det. Brått, men ikke uventet. Pandemien var varslet, men vi var ikke godt nok forberedt. Det synes nå på hele infrastrukturen vår.

5. Ta med nødvendig utstyr, for å kunne hjelpe deg selv og andre. Munnbind ser vi ikke brukt i Norge. La oss tro at det er litt unorsk, i aller beste fall. Har du symptomer som nysing og hosting, skal du jo holde deg hjemme. Slik som jeg gjør i skrivende stund. Atsjo!

6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is. Gå hjemmefra hvis du skal på tur, ikke kjør. Ta nye veier, utforsk skogen, legg merke til endringer i terrenget så du finner tilbake. GPS er fint, men nå som vi driver å finner igjen det sensitive i oss, selve magefølelsen, går det sikkert an å prøve uten.

7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er. Nå er det usedvanlig viktig at du vet hvor du er, hvor du er på vei og ikke minst hva som er målet med turen. Og at kartet stemmer overens med terrenget. Må du ut? Kreativiteten er stor nå, og du kan nyte digitale opplevelser hjemmefra, både konserter, foredrag og sportslige utfordringer. Selv nøt jeg en livestreamet konsert med Ingrid Bjørnov på Face i går kveld.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu. Aldri har vel den mest siterte fjellvettregelen vært mer aktuell. I skogen av gode råd er det lett å gå seg vill. Alle vil deg vel, men det er ingen andre enn du som kan få deg til å snu. Nå gjelder å ta en for laget, mer enn å fremme eget behov for selvutvikling. Vi har lite verneutstyr i helsesektoren, og det må vi forholde oss til. Vi var som sagt ikke helt forberedt på den tsunamien som traff oss. Koronaskam og hytteskam, hva blir det neste?

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig. Toppen av smitte er ikke nådd, og det kan komme til å røyne på. Lad derfor batteriet ditt hjemme nå, og ikke på ladestasjonen i byen.

Fembarnsmor og kjøpmann Marion Eliassen (42): – Hadde ikke gått uten mannen min

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags