DRAMMEN: 50 engasjerte syklister fra hele verden sykler gjennom Norge for en god sak.

Sykkelgruppen, som kaller seg Cycling4Gaza ønsker gi helsetjenester, utdanning og grunnleggende rettigheter til palestinske barn. I år donerer de pengene de samler inn på turen til palestinske barn som vil drive med sport.

Reiseselskapet Expa fra Hyggen i Røyken har satt opp sykkelruten som viser det beste av østlandet.

– Vi har blitt møtt av ordførerne i nesten hver by, forteller reiseleder Eric Berglund i Expa.

– Jeg bryr meg ikke om regnet, det er så fint her

– Ruten er så morsom. Alt er fantastisk, jeg elsker det, utbryter komitémedlem Dina Fajani i Cycling4Gaza når hun kommer syklende inn mot Ypsilon Bar i Drammen.

Her skal syklistene unne seg en velfortjent middag etter den lange, våte turen fra Kongsberg ned til Drammen.

Før avreise skrev syklistene på Twitter at de håpet på solskinn snart. Slik ble det ikke.

– Jeg bryr meg ikke om regnet, det er så fint her, sier Fajani.

Cycling4Gaza ble startet i 2009. Syklister fra hele verden møtes hvert år i et nytt land for å samle inn penger for en organisasjon de velger å støtte, som jobber for barns helse og utdanning i Gaza. I år går de innsamlede pengene til Palestine Association for children's Encouragement of Sports (PACES)

– I år støtter vi PACES, som jobber for å styrke palestinske barn gjennom sport. De sendte fire lag til Norway Cup i år, så da passet det bra å legge turen til Norge. De syklistene som ville og kunne, møtte opp på Norway Cup før turen der barna spilte fotball for å støtte dem.

Rent humanitært fokus

Organisasjonene som velges ut av sykkelgruppen er humanitære, og jobber i forskjellige former for å sette helse og utdanning for barn i Palestina i fokus.

– I fjor var det mental helse vi fokuserte på. Cycling4Gaza og organisasjonene vi støtter er rent humanitære, og helt apolitiske, forteller Fajani.

– Sport er en måte å styrke disse barnas selvtillit på, men det skaper også jobber. Pengene som har blitt donert til PACES har bidratt til å skape 700 trenerstillinger, og barna får også muligheten til å bli lagtrenere når de er ferdige med turen til Norge.

Mens vi snakker sammen kommer Alin (13) fra Jordan bort. Alle begynner å klappe.

– Alin er årets toppscorer, forklarer Fajani.

Alin scoret nemlig hele 10 mål for laget under Norway Cup.

 

Alle barna kommer fra flyktningleirer

Kommunikasjonsansvarlig Rayan Ghosheh for PACES forteller at alle barna som er med på reisen til Norge, kommer fra flyktningleirer i hjemlandene.

– Vi har hatt fire palestinske lag i Norway Cup, som består av barn fra Jordan Palestina og Libanon, sier hun.

Organisasjonen ble startet opp i 2006, og jobber for å gi Palestinske barn et alternativ til å gå gatelangs i hjemlandene. De vil engasjere barna gjennom sport, oppmuntre dem, og styrke selvtilliten deres. Samtidig lærer de om samarbeid, og det å være en god og rettferdig spiller.

– Vi ønsker å styrke disse barna og ungdommene. Alle barna som er med på denne turen til Norge kommer fra flyktningleirer.

I år doneres pengene Cycling4Gaza samler inn til Paces.

– Ettersom vi skulle på denne reisen til Norge og Norway Cup i år, valgte de å legge sykkelturen sin hit og støtte oss.

Usnobbete, morsomme og engasjerende turer

Eric Berglund fra turoperatøren Expa fra Hyggen har vært reiseleder for syklistene.

– Vi er en turoperatør fra Hyggen i Røyken som egentlig bare har drevet med utgående aktivitetsreiser tidligere. Så fikk vi en forespørsel fra Cycling4Gaza og så på det som en fantastisk mulighet til å vise fram Norge

Turoperatøren har lagt opp reisen for å vise fram de beste sidene av østlandet til de samfunnsengasjerte syklistene.

– Vi startet på Gaustablikk der vi viste fram fjell og skog. Så syklet vi mot Kongsberg, og deretter mot Drammen. I natt skal vi overnatte i Holmsbu før vi sykler inn mot Oslo.

– Vi gjør så godt vi kan for å legge til rette for at organisasjonen kan få gjort sinne oppgaver her, forteller han.

Reiseselskapets mål er å lage usnobbete, morsomme og engasjerende turer. Nå har de også fått muligheten til å sette opp en slik tur i Norge, for mennesker fra andre land.

– Bryr oss ikke om regnet

Turen har pågått i 2 dager hittil. Waleed Alani fra Libanon er en av syklistene som har reist til Norge med Cycling4Gaza for å bidra til den gode saken.

– Jeg jobber som lege i Libanon, og har blitt med hit for å få en flott opplevelse for en god sak, sier Alani.

Den engasjerte syklisten er veldig fornøyd med turen, selv om overgangen fra 40 varmegrader i Libanon til norsk regnvær var litt tøff.

– Men regnet bryr vi oss ikke om. Hver dråpe er verdt det. Norge er et veldig vakkert land, turen er godt organisert, og dette er en viktig sak.

LES OGSÅ: Fikk nok av statusjaget – nå driver hun egen bedrift

LES OGSÅ: Perfekt start for fossums lag

LES OGSÅ: Gangbru påkjørt – for andre gang