25.000 får lønnshopp

Av

Rundt 25 prosent av de ansatte i overnattings- og serveringsbransjen har krav på lønnsøkning etter innføring av minstelønn 1. januar.

DEL

Nesten 100.000 ansatte i overnattings- og serveringsbransjen har fått innført minstelønn fra 1. januar, melder Finansavisen. Arbeidstakere over 20 år har nå en begynnerlønn på 157,18 kroner i timen. Det samme gjelder for de over 18 år som har minst fire måneder praksis.

– Sjokk på aktørene i bransjen

Rundt 25 prosent av de ansatte i bransjen anslås å ha krav på lønnsøkning.

– Mange har lønn betydelig under. Jeg var nylig borti en sak der voksent serveringspersonell hadde lønn på 118 kroner i timen, sier Ole André Oftebro, partner og advokat i Ræder, til Finansavisen.

Advokat og partner i samme firma, Nils Kristian Lie, mener innføringen av minstelønnen vil komme som et sjokk på aktørene i bransjen.

– Vi vet ikke hvor mye disse arbeidstakerne må justeres opp, men hvis alle de 25.000 som har under minstelønn skal justeres opp 20 kroner i timelønn vil det kunne koste bransjen opp mot en milliard kroner, sier Lie.

Gjelder også uorganiserte

Det var tariffnemnda som i november vedtok delvis allmenngjøring av Riksavtalens minstelønnssatser. Dette gjelder for alle ansatte innenfor overnatting, servering og catering – også de uorganiserte. Det skrev NHO Reiseliv på sine hjemmesider.

Begjæring om allmenngjøring av Riksavtalen ble fremmet av LO i mai i 2017.

Hotellkongen Olav Thon har tidligere innrømt overfor NTB at det er viktig at lønningene i hotellbransjen må holdes nede:

– Marginene i hotellbransjen er så små at det ikke er for ingenting at hotell etter hotell legges ned og blir asylmottak eller boliger, sa Thon i 2016.

Artikkeltags