Barn skadet av vaksine

VAKSINE: Svineinfluensavaksinen har gitt varige skader på enkelte.

VAKSINE: Svineinfluensavaksinen har gitt varige skader på enkelte. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

To barn fra Buskerud har fått varige mèn av svineinfluensa-vaksinen. Totalt 34 saker er behandlet.

DEL

BUSKERUD: Norsk pasientskadeerstatning behandler fortsatt saker som gjelder skader som følge av svineinfluensavaksinen Pandemrix.

På landsbasis har 101 personer fått erstatning, og det er utbetalt totalt 174 millioner kroner.

I Buskerud har Norsk pasientskadeerstatning har mottatt 34 saker som gjelder Pandemrix.

Av disse er det gitt medhold i to saker. Disse to sakene gjelder barn som har fått narkolepsi (se faktaboks) som følge av vaksineringen.

- Viktig ordning

Det er gitt avslag i 24 saker. Begrunnelsen for avslaget er at Norsk pasientskadeerstatning har kommet fram til at plagene ikke skyldes vaksinen.

To saker er avvist/henlagt. Saker som blir henlagt eller avvist dreier seg stort sett om at det ikke er økonomisk tap i forbindelse med en eventuell skade. For å få erstatning må man enten ha et økonomisk tap på over 5.000 kroner, eller et varig mèn over 15 prosent.

Sju saker fra Buskerud er fortsatt under behandling.

- Disse tallene viser hvor viktig det er at vi har en ordning som gir økonomisk kompensasjon når man har fått en sykdom eller skade etter vaksineringen, sier avdelingsdirektør Anne-Mette Gulaker.

Forventer flere utbetalinger

Flere av de 101 sakene der personer har fått medhold, er ikke ferdigbehandlet hva gjelder fastsettelse av endelig erstatningssum.

Det kan også være saker som ikke er ferdigbehandlet der erstatningssøkeren vil få medhold.

- Vi regner med at erstatningsbeløpet totalt i disse sakene vil fortsette å øke, sier Gulaker. Vi blir ikke overrasket over om erstatningene etter vaksinen totalt går over 200 millioner kroner i løpet av 2015, sier Gulaker.

Andre saker på dt.no:

Artikkeltags