Boligprisene opp 0,5 prosent i februar

Det normale i februar er en prisoppgang på 1 prosent.

Det normale i februar er en prisoppgang på 1 prosent. Foto:

Av

Sesongjustert var boligprisene uendret.

DEL

(Nettavisen): Eiendom Norge la tirsdag frem de seneste månedlige boligpristallene. Og statistikken viser altså en oppgang i februar på 0,5 prosent på landsbasis.

- Dette er en moderat prisutvikling for februar å være, sa adm. direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge på en pressekonferanse tirsdag. Han understreket likevel at vi ligger på et høyt nivå prismessig. Nominelt ligger vi tett på de rekordhøye nivåene fra april 2017.

Ny topp snart?

- Jeg blir ikke overrasket om vi tar igjen disse nivåene i løpet av et par-tre måneder. Men vi er i en trend med flate priser, kanskje en svak vekst. Det er et balansert og velfungerende marked, sa Dreyer.

De seneste tolv månedene har boligprisene steget med 3,0 prosent.

Korrigerer vi for sesongvariasjoner, altså for det som er en normal prisutvikling i måneden, var det uendrede priser i februar. I Oslo steg boligprisene med 1,1 prosent i februar, uten sesongjusteringer.

Sterk start

Boligmarkedet i 2019 har begynt sterkt. Tall fra Eiendom Norge viser at i
januar økte boligprisene med 2,7 prosent
. Den sesongkorrigerte oppgangen i januar var på 0,5 prosent.

Det betyr at prisutviklingen i januar var noe sterkere enn det som er normalt for måneden.

Obos la nylig frem sine boligpristall for februar, og de viste en oppgang på 1,8 prosent. De brukte Obos-boligene i Oslo har en verdioppgang i årets to første måneder på over 5 prosent.

Som vi ser av grafen under, er det normalt at boligprisene stiger i februar. I perioden 2010-2018 varierte februaroppgangen fra 0,5 prosent til 1,4 prosent, med et gjennomsnitt på 1,0 prosent.

Ser vi på hva ekspertene ventet, tydet det på en svak vekst i de sesongjusterte tallene. Med andre ord lå det an til en prisvekst i februar på noe over 1 prosent.

Svak vekst

Nordea Markets skriver i sin morgenrapport at tilbudet av boliger for salg har steget jevnt og trutt. På den annen side er kjøperbasen sterk, som støttes av et lavt rentenivå og en pen reallønnsvekst.

Ekspertene i Nordea tror at etterspørselsveksten vil være vel så sterk som tilbudsveksten, og det kan gi en forsiktig boligprisvekst i år. DNB spår at boligprisene steg noe i februar, men på en mer sideveis utvikling resten av året

Handelsbanken Markets skriver at de venter en sesongjustert oppgang i prisene på landsbasis nå i starten av året. Men banken tror at prisveksten i resten av kvartalet vil moderere seg til en månedsvekst i intervallet 0,25-0,50 prosent.

Artikkeltags