Utdanningssektoren og barnehager har for vane å legge fristene sine til den første vårdagen. Har du små barn eller ungdom som skal starte et nytt utdanningsløp kan det være greit å merke seg disse søknadsfristene.

Bil

1. mars innfører myndighetene gebyr for alle som ikke har lovpålagt forsikring på kjøretøyet sitt. Det dreier seg om 97.000 bilister, viser ferske tall.

– Det vil koste eierne 150 kroner døgnet i straffegebyr å kjøre uten forsikring for en personbil, altså nesten 5.000 kroner i måneden. Enten tegner du forsikring nå, eller så bør du avskilte bilen din, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring.

Det var i desember i fjor at Stortinget vedtok den nye gebyrordningen. Hensikten er å få ned antallet uforsikrede biler som representerer en risikofaktor på norske veier.

Skulle du fortsette å kjøre uten forsikring etter 1. mars, risikerer du i tillegg til straffegebyret å pådra deg et stort økonomisk erstatningsansvar dersom du kjører på og skader noen.

LES OGSÅ: Så kaldt har det ikke vært siden 1987

Barnehage

Den første vårdagen er fristen småbarnsforeldre som ønsker seg barnehageplass til barna må forholde seg til.

Alle barn født før 1. november, og som bor i kommunen, har rett til plass fra august året etter. Dersom det er for stor pågang, gjør kommunen prioriteringer ut fra visse kriterier

Du kan søke om barnehageplass også resten av året, men da er du ikke garantert plass. Du får plass om det er noe ledig, heter det på Drammen kommunes nettsider.

Videregående skole

Ungdom som har fullført grunnskolen eller tilsvarende opplæring, har lovfestet rett til tre års videregående opplæring. 1. mars er ordinær søknadsfrist for inntak til videregående skole og formidling til læreplass som lærling.

LES OGSÅ: Pizzabakeren frykter ikke nye Peppes-utsalg

Høyere utdanning

For de fleste elever på videregående skole er det det ordinære opptaket 15. april som er viktigst, men for noen faller fristen for å søke videre utdanning torsdag. Har du planer om å bli politi, eller vil du studere luftfartsfag, kan det være lurt å ta en tur innom Samordna opptak ganske snart.

Søknadsfristen 1. mars gjelder for:

  • søkere til Politihøgskolen
  • søkere til luftfartsfag ved UIT, Norges Arktiske Universitet
  • søkere med utenlandsk utdanning utenfor Norden
  • søkere som søker med realkompetanse
  • søkere som søker om tidlig opptak
  • søkere som søker om særskilt vurdering til videregående skole

Sommerjobb

Dersom du kunne tenke deg en sommerjobb er mange frister allerede ute.

For eksempel gikk søknadsfristen til Drammenregionens Brannvesen ut allerede 31. desember 2017. Drammen sykehus utlyste 40 vikarer til ulike sykepleierstillinger, men der gikk fristen ut 31. januar.

Flere sommerjobber i statlige og kommunale etater, som hos Statens vegvesen, utløper imidlertid 1. mars.

LES OGSÅ: Første steg til drømmejobben