DRAMMEN: – Dette er bare trist, og nå er jeg lei Mulla Krekar. Han snakker bare for seg selv. Ikke oss andre eller for muslimer generelt, sier Bijan Gharahkhani.

Han er leder for Buskerud Innvandrerråd og har over 3.000 medlemmer i ryggen.

«Du representerer ikke oss, og ikke bland deg med våre saker», sier Gharahkhani med med adresse til Krekar, og fortsetter utblåsingen.

«Og hvis du ikke klarer å leve etter norske lover og regler, så er det bare å dra. Det er ingen som tvinger deg til å bo her».

– Men det er vel ingen som ønsker å ha slike mennesker.

LES OGSÅ: Krekar-trusler kan skjerpe sikkerheten rundt Drammens Teater

Tror ingen hører på ham

Onsdag gikk Mulla Krekar ut i et NRK-intervju og uttalte at nordmenn som tegner Muhammed fortjener å dø. Han mente blant annet også at terroristene som slo til i Paris var helter.

– Krekar ønsker ikke dialog eller å lære. Så jeg mener at vi må få kastet ham ut av landet så fort som mulig, fortetter Gharahkhani.

– Tror du han har støtte hos mange?

– Nei. Jeg tror nok ingen hører på ham. Vi er 148 forskjellige nasjonaliteter bare i Buskerud. Mange av disse kommer fra konfliktområder, og har flyktet hit for å få fred – og slippe nettopp slike som ham. Folk flest ønsker seg fred og dialog, ikke slikt hat som han sprer rundt seg, svarer Gharahkhani.

LES OGSÅ: Eks-talibanminister har klaget på utvisning

- Lei av uttalelsene hans

Og han får støtte fra Ismail Yousuf Mohamed-Adur, leder for Buskerud og Vestfold muslimske trossamfunn.

– Mulla Krekar er ikke en imam. Han kan ikke svare på alle spørsmål. Vi er rett og slett lei av uttalelsene hans, og jeg skjønner ikke hva han mener. Vi ønsker fred og utvikling, sier Mohamed-Adur, som har 1.200 medlemmer i foreningen.

– Folk må rett og slett ikke høre på ham. Vi har det bra i Norge, og vi ønsker dialog og å være en del av Norge og de norske verdiene.

– Tror du det er mange som hører på Krekar?

– Nei. Dette virker som en desperat person, en som snakker for seg selv.

– Hva tenker du om at han får snakke ut i pressen?

Dette viser hvem han er

– Jeg syntes media bruker ham for mye. Dette er hans mening. Ikke våre. Han kan ikke svare for alle muslimer, svarer Mohamed-Adur.

Vebjørn Selbekk, redaktør av Dagen, ble landskjent da han som sjefredaktør for den kristne avisen Magazinet i 2006 trykket faksimiler av 12 karikaturtegninger av den islamske profeten Muhammed fra Jyllands-Posten.

Det førte til drapstrusler og store reaksjoner. I dag skal han delta i debatten om ytringsfrihet i Drammens Teater i etterkant av karikaturutstillingen.

– Jeg tenker at dette viser hvem Krekar egentlig er. Han forsøkte å fremstille seg som en snill bestefar. Det er han ikke. Han er en terrorist som er en fare for rikets sikkerhet, sier Selbekk til Drammens Tidende.

LES OGSÅ: Guttene savner mammaen sin, ikke Krekars hat

- Betenkelig

– Føler du deg mer utsatt?

– Nei. Men det gir et innblikk i et tankegods, som ikke bare Krekar står for.

– Så du kommer fortsatt til Drammen?

– Ja. Jeg gleder meg. Men det er betenkelig at et yttringsfrihetsarrangement må voktes med maskingevær i Norge. Det bør få oss til å tenke oss om, avslutter Selbekk.

Ifølge Dagsavisen Fremtiden var det torsdag 100 påmeldte til seminaret om ytringsfrihet i forbindelse med utstillingen, og at det fortsatt er mulig å melde seg på.

LES OGSÅ: – Dere gjør mye riktig