Onsdag meldte Aass Bryggeri i Drammen at de stanset produksjonen av all kullsyreholdig drikke grunnet manglende leveranser av flytende CO₂.

– Vi har stanset bokslinjen, og det rammer to skift. Dette er en trist situasjon, sa Christan A. Knudsen Aass, administrerende direktør i Aass Bryggeri, til Drammens Tidende.

Direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, meldte at dersom bryggeriene ikke får leveranser i løpet av helga, vil alle bryggerier i Norge gå tomme.

I en pressemelding onsdag kveld melder Praxair Norge, som produserer flytende CO₂ i Norge, at til tross for at de vil prioritere leveranser til kunder som ivaretar liv, helse, dyrevelferd og sikkerhet, øyner de også håp for ølproduksjonen.

– Selv om enkelte bryggerier og andre industrikunder kan oppleve å gå tomme i kortere perioder, ser det nå ut til at Praxair vil kunne levere tilstrekkelig med CO₂ til at langvarig stans unngås, sier administrerende direktør Sigurd Haukeli i Praxair Norge. Han sier selskapet regner med å kunne levere tilstrekkelige volumer til bryggeriene i slutten av denne uken.

Bryggerisjef Christan A. Knudsen Aass sa til DT tidligere onsdag at de håper å starte opp produksjonen igjen torsdag.

CO₂-mangelen i Europa har ført til en rekke problemer. Blant annet innførte Oslo kommune tirsdag forbud mot vanning med hageslange eller spreder. CO₂ brukes i renseanlegget til vannforsyningen, og kapasiteten her er nedsatt på grunn av mangelen. Onsdag ettermiddag varslet kommunen at de ventet en ny CO₂-leveranse torsdag, noe som vil bedre situasjonen.