Gå til sidens hovedinnhold

Frikjent for dobbeltdrap etter 14 måneder

Artikkelen er over 5 år gammel

Etter 14 måneder i bosnisk fengsel er Zikrija Krkic (42) endelig tilbake i Drammen, renvasket for tiltale om dobbeltdrap.

DRAMMEN: Etter en slitsom reise fra Bosnia til Norge kan endelig den tidligere lastebilsjåføren og fembarnsfaren fra Gulskogen sette seg ned i sofaen i sitt eget hjem, som en fri mann.

Han har ikke vært hjemme på 14 måneder, og denne tiden har vært svært vanskelig.

Det var i juli i fjor at Krkic dro med kone og barn til hjembyen Kozarac i Bosnia, for å besøke  familien. En viktig grunn var også at hans gamle far hadde fått slag, og det var nødvendig å skaffe ham et bedre tilbud enn han hadde. 30. juli var de ute i byen for å handle, da politiet dukket opp og stoppet dem.

Det var da marerittet begynte.

LES OGSÅ: Åpner gjerne hotellet for flyktninger

Anonym anklage

– De sa de hadde fått en anonym anklage  mot meg, om ulovlig våpenbesittelse, at jeg skulle ha et automatvåpen. Jeg sa jeg ikke hadde noen våpen, men at min far  hadde en pistol og en hagle. Pistolen bruker vi når vi feirer at id er over. De ville hjem til oss og se på våpnene. Men det kom mange politifolk med avsikrede våpen. De gikk rundt inne i huset og ut igjen. Litt etter kom noen inn og sa de hadde funnet hylser fra en kalasjnikov i hagen og inne i et skur. Jeg sa jeg ikke hadde noen kalasjnikov. De forsøkte å tvinge meg til å tilstå at det var mitt våpen, forklarer Krkic.

Etter tre dager fikk han greie på at han var anklaget for drap på to menn i en kaffebar i hjembyen.

LES OGSÅ: – Fjell 2020 gir bydelen et løft

Bandeleder

– Det var to kriminelle personer som var blitt drept. Den ene av dem var en bandeleder. Til sammen fem personer ble pågrepet i saken, men alle bortsett fra meg ble sluppet fri. Jeg ble bundet og kjørt til fengsel i Banja Luka, forklarer Krkic.

En lang periode  i varetekt begynte, under svært vanskelige soningsforhold.

– Jeg satt i varetekt i til sammen 14 måneder, sammen med mordere, narkoselgere og andre kriminelle. Og det gjorde det ikke bedre at jeg selv er muslim, mens de andre var kristne serbere, forklarer Krkic.

LES OGSÅ: Barnehagen som gjorde den store forskjellen

Fange i dødsleir

Nå er det heller ikke første gang han sitter fanget under svært vanskelige forhold.

Under krigen i Bosnia i 1992  satt han sju måneder i en dødsleir, under tortur og trusler og drap. Svært mange av fangene døde under oppholdet, og da Krkic endelig ble reddet ut, veide han 41 kilo. Posttreumatisk stressyndrom har han slitt med siden da.

Underveis i varetektoppholdet fikk han besøk av en bosnisk assistent fra den norske ambassaden.

LES OGSÅ: Drammensmann frikjent for dobbeltdrap i Bosnia

Savnet hjelp fra Norge

– Hun gjorde så godt hun kunne, men så fikk hun ikke komme lenger. Bortsett fra det fikk jeg ikke mye hjelp fra norske myndigheter, og det er jeg litt irritert på nå, selv om jeg er glad for at jeg er fri.

Krkic og hans familie måtte bruke mange penger av egen lomme på en privat etterforsker, og etter hvert som rettssaken skred fram, snudde stemningen, slik at politiet begynte å behandle ham bra.

– Aktor forsto at hun hadde en dårlig sak, og vi var også heldige med dommeren. Hun regnes for å være veldig streng, og hadde hun dømt meg, hadde jeg sikkert fått 45 år. Men til slutt pekte hun på meg og sa til aktor at vi ikke kan dømme han der. Vi har ikke et eneste bevis som holder, sa hun. Så da ble jeg frikjent.

LES OGSÅ: Brr! Her var det to minusgrader i natt

– Usikkert

– Vet du hvorfor du ble koblet til saken?

– Det er litt usikkert. Men noe tid før dette skjedde hadde en bekjent av meg sneiet borti bilen til bandelederen som senere ble skutt. Det var etter at jeg hadde anbefalt min bekjente å kjøre en bil til Bosnia for å få den lakkert. Jeg hadde glemt hele greia, men så sa de at jeg drepte ham og en person til som hevn. Det var heller ingen som hadde sett meg på åstedet, og etter en tid meldte det seg endelig et vitne som kunne bekrefte at det ikke var min bil som var på åstedet. Vitnet kunne også bekrefte at det var andre personer enn meg som hadde vært der.

LES OGSÅ: – Et desperat utspill

Aldri mer

Men bevisene falt fra hverandre, og endelig ble Krkic frikjent.

Nå sitter han hjemme på Gulskogen og sier at han aldri mer vil til Bosnia.

– Jeg vil jo gjerne, for det er mitt opprinnelige hjemland. Men det er for farlig. Jeg er glad jeg bor i Norge, og er en fri mann, smiler en sliten  Zikrija Krkic.

LES OGSÅ: Rykket ut til hjertestans – ble sparket etter

Kommentarer til denne saken